Elvis forever… 40 godina od smrti Kralja rokenrola

0
315
Oglasi

Danas je 40 godina od smrti Elvisa Prislija, Kralja rokenrola, ikone popularne kulture koja je i dalje idol mnogima i čije su ploče prodate u više od milijardu primeraka.

Elvis Prisli Wallpaper
Elvis Prisli Wallpaper

Njegovo imanje Grejslend u gradu Memfisu u američkoj saveznoj državi Tenesi, gde je i sahranjen, godišnje poseti oko 600.000 ljudi, što ga čini najposećenijom atrakcijom u SAD posle Bele kuće.

Danas se očekuje dolazak više od 50.000 ljudi, što će biti do sada najveća proslava Elvisovog života, 40 godina posle njegove smrti 16. avgusta 1977. godine.

Elvisov jedinstven glas i stil bio je miks R&B, bluza, kantri muzike, gospel i crnačke muzike, čime je rušio društvene i rasne barijere svog vremena.

Iza njega su ostali brojni hitovi, među kojima su “Heartbreak hotel”, “Hound dog”, “Suspicious minds”, “Love me tender”, “Jailhouse rock”, “Blue suede shoes”, “It’s now or never”, “Are you lonesome tonight”, “All shook up”, “Can’t help falling in love”…

Elvis Prisli/ Photo: Facebook@ELVISPRESLEY
Elvis Prisli/ Photo: Facebook@ELVISPRESLEY

Britanski pisac i umetnik Ted Herison koji je o Prisliju napisao dve knjige, rekao je da je Elvis “jedina osoba modernog vremena koju širom sveta momentalno prepoznaju samo na osnovu imena”.

– Kažite “Elvis” u Pekingu, Nikaragvi, Estoniji ili na Fižiju i dobijate momentalno prepoznavanje nezavisno od jezika i kulture – naveo je Herison za Frans pres.

Kao rani buntovnik čije je okretanje u krug i udaranje nogom izludjivalo konzervativce, Elvis je svojom muzikom prelazio granice rasne podele na američkom jugu gde je segregacija još bila velika.

Elvis Prisli/Photo: facebook@elvis
Elvis Prisli/Photo: facebook@elvis

Elvis se smatra umetnikom s najviše prodatih ploča. Sa zaradom od 27 miliona dolara na četvrtom je mestu Forbsove prošlogodišnje liste mrtvih slavnih ličnosti s najvišim zaradama.

– Čuti njega prvi put bilo je kao bekstvo iz zatvora – rekao je o Elvisu kultni američki muzičar Bob Dilan.

Grejslend, u kojem je živeo 20 godina, posetilo je više od 20 miliona ljudi od 1982. godine, kada je njegova bivša žena Prisila, majka njegovog jedinog deteta Lize Meri, otvorila imanje za javnost. Grejslend donosi ekonomiji Memfisa oko 150 miliona dolara godišnje.

Elvis je rođen 8. januara 1935. godine u siromašnoj porodici u saveznoj državi Misisipi. Otac Vernon je bio vozač kamiona, a majka Gledis krojačica. Preselili su se 1948. godine u Memfis, gde je Elvis završio srednju školu, snimio prvu ploču sa 19 godina i odmah postao zvezda.

Poslednji nastup imao je 25. juna 1977. u Indijanapolisu, a dan pred sledeći koncert, 16. avgusta 1977. pronađen je mrtav u kupatilu.

Izvor:beta.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime