Ekoslavija… Festival ekologije i antifašizma 29. i 30. januara u online formatu

0
287
Oglasi
Photo: Promo
Photo: Promo

Drugi po redu, ali prvi u online formatu, Festival ekologije i antifašizma u Subotici biće održan u petak i subotu, 29. i 30. januara.

Festival predstavlja nastavak ideje koja je prvi put ostvarena u septembru prošle godine u parku Mini Jugoslavija – Yugoland u Subotici.

Cilj manifestacije je promocija ekoloških principa kao i životnog stila koji ima pozitivan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi uz promociju antifašizma kao univerzalne humanističke vrednost i temelja društva zasnovanog na jednakosti, bratstvu i solidarnosti među ljudima.

Koncerti, film, biciklizam… #ekoslavijafestival ŠAJZERBITERLEMON Neozbiljni pesimisti GI “Priroda i društvo” Subotica…

Posted by Headliner.rs on Monday, 14 September 2020


– Smatramo da susret ova dva koncepta i njihovo sprovođenje u praksi, zaštite životne sredine u odnosu na prirodu i antifašizma u odnosu na društvo može obezbediti održiv razvoj i humane odnose u našim selima, gradovima i društvima, zato –
EKOSLAVIJA! – poručuju organizatori i dodaju:
– Namera nam je da našu ideju približimo ljudima i u online prostoru, koji nam je postao dominantan u vreme pandemije. Takođe, u opštoj krizi želimo, da tokom nastupa i podrške muzičara koji nastupaju na našem festivalu, iskoristimo priliku da se solidarišemo i pomognemo ugroženim sugrađanima, prikupljajući donacije za inicijativu Obrok solidarnosti, u okviru koje samoorganizovana grupa pod okriljem organizacije Združena Akcija Krov nad glavom, kuva i distribuira tople obroke ugroženim ljudima na teritoriji grada Subotice. Do sada se kroz pomenutu akciju skuvalo i podelilo preko 700 toplih obroka a svojim doprinosom u prikupljanju donacija želimo da pomognemo da akcija traje što duže.

Festival možete da pratite online na Facebook stranici EKOSLAVIJA – Festival ekologije i antifašizma kao i na sajtu, a donacije možete uplatiti na dinarski račun:
200-2817610101029-03 (Poštanska štedionica)
Svrha uplate: Obrok Solidarnosti Subotica
Primalac: Udruženje 4. Mini Jugoslavija, Otmara Majera 10.
Šifra plaćanja: 289

Lepša Brena/ Photo: Promo
Lepša Brena/ Photo: Promo

Program festivala:
– 29. januar

– 16:00 – Ekološka tribina: Eko aktivizam – borba do čiste kapi
Razgovor sa Ivom Marković – Pravo na Vodu, Organizacija za političku ekologiju “Polekol” i Zvezdanom Kalmarem, izvršnim direktorom CEKOR-a (Centar za ekologiju i održivi razvoj). Razgovor vodi: Goran Gabrić, inženjer zaštite životne sredine.
Razgovor možete pratiti zoom linku.

– 19:00 – “100 SKOKOVA” (Daniel Kovač/Stipan Milodanović, 2016.)
Kratki film “100 skokova” delo je Daniela Kovača (umetnika, pisca i muzičara) i Stipana Milodanovića, a – – Predlog da sve snimimo i montiramo za jedan dan i isto veče napravimo premijeru odmah smo usvojili. Napravili smo najavu za projekciju koja je trebala da bude sutradan u Filmskom klubu Orijent smeštenom u bivšoj biletarnici bioskopa Lifka. U tom trenutku nismo imali nijedan snimljeni kadar, a vreme je počelo da otkucava – izjavio je Daniel uz opasku nastao po nečemu što je nazvao “spontana kinematografija”.

Stroberiz/ Photo: Facebook @stroberiz
Stroberiz/ Photo: Facebook @stroberiz

– 19:15 – STROBERIZ (Subotica)
Subotička kantautorka Anamarija Tumbas, pod umetničkim imenom Stroberiz, svojim pesmama osvojila je pažnju ljubitelja indie i alter pop zvuka. Poznata kao saradnica mnogih autorskih underground bendova, počela je da nastupa kao solo izvođač krajem 2017. godine, od kada je obišla mnoge festivale i klubove u Evropi.

– Frik iz kvarta (HR)
Frik iz kvarta je friški kantautorski i istovremeno nešto stariji spisateljski projekt Zlatka Majseca, dugogodišnjeg frontmena benda Mel Camino. Majsecu će se za ovu priliku pridružiti i Ivan Vidović-Vida na gitari. “Frik” uglavnom svira po malim i još manjim klubovima i birtijama, a neki od zapaženijih nastupa su: Exposure Music Festival te osvajanje 2. nagrade publike na Takt festivalu – Novi Sad. Nastupi su kombinacija svirke i recitovanja pesama koji na momente liče na poetski stand up-u što uvodi dodatnu stilsku notu u emotivniji svirački repertoar.

– Lepša Brena (Novi Sad)
Lepša Brena je muzički duo osnovan od strane Atile Antal i Višnje Žugić. Kako kažu, bend su formirali kako bi spojili poglede, ideje, inspiracije i misli o arhitekturi sa indie electro pop muzikom, tako stvarajući novi muzički pravac… arhi-pop.

– 30. januar

– 16:00 – Tribina: Istorija i politika.
Razgovor sa istoričarem Milanom Radanovićem, razgovor vodi Vukašin Marić, student istorije. Razgovor možete pratiti na zoom linku.

– 19:00 – PESMA: ZA KROV NAD GLAVOM (Maja Solar)
Maja Solar je filozofkinja, prevoditeljka i spisateljica rođena 1980. u Zagrebu. Doktorirala je filozofiju, bavi se političkom teorijom, piše poeziju i prozu. Članica je levo orijentisanog teorijsko-političkog kolektiva Gerusija. Deo je uredništva časopisa za teorijske prakse Stvar. Objavila je tri zbirke poezije, a zajedno sa Žakom Lučićem uređuje poetski podcast “Puna usta poezije”.

– 19:15 – Nikola Radonjić (Subotica)
Subotički kantautor Nikola Radonjić privlači pažnju svojom specifičnom i zrelom bojom glasa, kao i svojom vibrantnom pojavom. Početkom godine objavio je debi album “Cross the Line”, koji će ovom prilikom da predstavi publici.

– Gordanov Blues Ghetto (Subotica)
Subotički bend Gordanov Blues Ghetto je skup vrhunskih muzičara i prijatelja koji čuvaju plamen jazza, bluesa i soula i nesebično ga dele sa svim ljudima dobre volje i istančanog muzičkog ukusa.

– Doozer McDooze (UK)
One man show i kantautor iz Engleske, Doozer McDooze, na svojstven način govori o svakodnevnim borbama običnog čoveka.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime