Edukativne predstave za mlade od februara ponovo na programu Doma omladine Beograda

0
168
Potpisivanje - Dom omladine Beograda 29.01.2024. foto Stanislav Milojković
Oglasi

Saradnja između Doma omladine Beograda i udruženja za kulturnu edukaciju “Studio Centar“, ozvaničena je protokolom o realizaciji zajedničkih programskih aktivnosti, koji su potpisali Andrija Bojanić, v.d. direktora DOB i Nenad Radović, direktor Studija Centar.

Tokom 2024. godine Dom omladine i Studio Centar zajedno će realizovati edukativni pozorišni program namenjen tinejdžerima. Dva puta mesečno publika – mladi, ali i njihovi roditelji, nastavnici i pedagozi, biće u u prilici da vidi predstave koje obrađuju aktuelne teme iz života tinejdžera: narkomanija, vršnjačko nasilje, marginalizovane grupe mladih, problemi odbacivanja, otuđenje, anoreksija… Istovremeno, kroz ovaj ciklus predstava, DOB i Studio Centar kreiraće platformu za razgovor o svemu onome što direktno utiče na život i sazrevanje tinejdžera.

Potpisivanje – Dom omladine Beograda 29.01.2024. foto Stanislav Milojković

– Po dolasku na čelo Doma omladine Beograda, pre nekoliko meseci, kao jedan od glavnih programskih ciljeva postavio sam uvođenje raznovrsnijih sadržaja za mlade tinejdžerskog uzrasta. Kao ustanovi grada Beograda koja svoju delatnost obavlja u domenu kulture i obrazovanja, sa naglaskom na programu posvećenom mladoj populaciji, prioritet nam je da ponudimo kvalitetne sadržaje, koji će u još većoj meri privući omladinu i biti im od koristi u njihovom osetljivom dobu u kojem se suočavaju sa brojnim izazovima. Saradnja sa Studiom Centar, koji već godinama sa uspehom priprema edukativne predstave za mlade i sa mladima, u tom smislu sasvim je logičan korak. Gospodin Radović i njegov tim posvećeno i profesionalno pripremaju predstave koje u prvi plan stavljaju upravo našu primarnu publiku i veliko nam je zadovoljstvo što se Studio Centar vraća pod okrilje Doma omladine. Saradnju od ove godine podižemo na viši nivo, sa zajedničkim ciljem da mladima pružimo podršku u rešavanju problema koje odrastanje nosi, da što više njih zainteresujemo za pozorište, ali i da podstaknemo dijalog o važnim temama i podignemo svest kod šire publike o onome što se tiče mlade generacije. Siguran sam da će ovaj program izazvati veliko interesovanje i sa nestrpljenjem očekujemo da vidimo nova mlada lica u našim salama – istakao je Andrija Bojanić, v.d. direktora Doma omladine Beograda.

Andrija Bojanić, v.d. direktora Doma omladine Beograda. 29.01.2024. foto Stanislav Milojković

– Želeo bih da zahvalim direktoru Bojaniću i Domu omladine Beograda na prepoznavanju značaja edukativnog pozorišnog repertoara za mladu publiku i što je sa njihove strane potekla inicijativa da obnovimo saradnju, koja je trajala četiri godine u periodu od 2017. do 2021. Smatram da je veoma značajno da ovakve predstave budu sastavni deo programa Doma omladine i vidljive široj mladoj publici, posebno školama. Svi pričamo o problemima mladih ljudi, često ih kritikujemo zbog sadržaja koje prate, a ne bavimo se njima uvek na pravi način i ne omogućavamo im prostor u kojem bi mogli da dobiju neke korisne odgovore na pitanja koja ih zanimaju, ali i da steknu pozorišnu kulturu. Posle svake odigrane predstave, organizujemo razgovore na obrađenu temu i čujemo njihove probleme. Ne samo mi, nego i nastavnici koji dolaze sa njima. Mnogo puta su nastavnici, upravo na tim razgovorima saznali za određeni problem i mogli su da reaguju u skladu sa svojim mogućnostima: da problem prenesu roditeljima ili psiholozima ili da razgovaraju u krugu svog odeljenja. Ovakav vid predstava ume da isprovocira tinejdžere da se na razgovoru otvore i govore bez predrasuda i straha, jer su malo pre toga videli, doživeli i osetili sudbinu likova u predstavi i prepoznali sebe ili nekog iz svog okruženja. Zato mislim da je ova saradnja izuzetno važna i da će naše predstave privući veliki broj škola, ali i roditelja koji će svoje tinejdžere dovoditi na predstave – rekao je Nenad Radović, direktor Studija Centar.

Potpisivanje – Dom omladine Beograda 29.01.2024. foto Stanislav Milojković

Do kraja pozorišne sezone 2023/2024, na repertoaru Doma omladine Beograda će se naći predstave: “Je l’ imaš gram?“, zasnovana na motivima knjige “Pitaj Alisu – Dnevnik jedne narkomanke“, koja se bavi problemom narkomanije; “Ovo nije bajka“, o vršnjačkom nasilju, zasnovana na istinitom događaju; “Kavez“, rađena po motivima romana “Cveće za Aldžernona“, koja se bavi problemom života i odbacivanja osoba ometenih u razvoju; “35 kalorija bez šećera“, rađena po istoimenoj knjizi Jasminke Petrović, koja govori o problemu anoreksije među mladima; “Paviljoni“, Milene Marković koja za jednu od tema ima potpunu ravnodušnost današnjeg sveta prema psihičkom i fizičkom nasilju.

Saradnja Doma omladine Beograda i Studio Centra donosi novi zamah u kulturnom životu Beograda, a predstave koje su rezultat ove sinergije obećavaju nezaboravno iskustvo za tinejdžere i širu publiku.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime