Ed Kemper je serijski ubica… a njegove audio-knjige mame puštaju deci pred spavanje. I ne, ovo nije scenario za film

0
630
Oglasi
Ed Kemper/Photo: YouTube printscreen
Ed Kemper/Photo: YouTube printscreen

Ubio je šest studentkinja, babu, dedu i sopstvenu majku. Vremenom mu je dijagnostikovana paranoidna šizofrenija. On je nemilosrdan ali obrazovan, pristojan ali monstruozan, ima umirujuć i prijatan glas… Njegovim audio-knjigama majke uspavljuju decu.

Edovi audio-snimci dečjih knjiga prodaju se na internetu neverovatnom brzinom. U njegovom asortimanu su knjige naučne fantastike, misterije i trileri, pa i one sa savetima za kuvanje. Korisnici ostavljaju nebrojeno mnogo pozitivnih komentara, a mnogi se slažu sa činjenicom da ih Edov glas umiruje i opušta.

– Odustala sam od dadilja. Ništa je ne umiruje kao Edov glas – napisala je na jednom portalu.  Priča Eda Kempera bi zasigurno bila dobar (auto)biografski komad, ali su njegove ambicije bile drugačije prirode.

Ed Kemper/Photo: wikipedia.org
Ed Kemper/Photo: wikipedia.org

Korisnici ostavljaju nebrojeno mnogo pozitivnih komentara, a mnogi se slažu sa činjenicom da ih Edov glas umiruje i opušta.

Često mentalno bolesne ličnosti, sa spiskom osobina karakterističnim za psihopatologiju, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Njihova zajednička karakteristika je ekstremnost, ali neretko i potpuno odsustvo empatije. Jedan od njih je i Ed Kemper, koga pored etikete psihopate, krasi i “epitet“ nekrofila. I da ne zaboravimo, koeficijent inteligencije kojim bi se mnogi ponosili – 145. Njegova mračna priroda ispoljila se prvi put u ranom detinjstvu, kada je vršio rituale sa lutkama svoje sestre – kidajući im glave uz grohotan smeh, naglas govorivši do kojih detalja bi sve to radio i ljudima. Svoje omiljene igre nazvao je gasna komora i električna stolica, gde bi primorao svoju sestru da ga veže za stolicu i prekrije čaršavom, a potom teatralno izvodio svoju zamišljenu smrt. U dva navrata bio je jako blizu – kada je sestra pokušala da ga gurne pod voz i kada se umalo udavio u dubokom delu bazena.

Slične situacije su se ponavljale i u svakoj je ispoljavao sablasne ponašajne oblike, poput onog kada su ga pitali: “Zašto nisi poljubio vaspitačicu  u znak zahvalnosti?“, na šta je on odgovorio: “Da bih je poljubio, prvo moram da je ubijem”.

U njegovom dosijeu zabeleženo je da je ubio – šest studentkinja, babu, dedu, ali i sopstvenu majku. Vremenom mu je dijagnostikovana paranoidna šizofrenija, koja objašnjava neke njegove postupke, ali ih nikako ne opravdava. Svemu je doprineo i Edov disfunkcionalan i težak odnos s majkom – neurotičnom, dominantnom alkoholičarkom, koja ga je često omalovažavala i fizički zlostavljala. Ed Kemper je jedan od glavnih junaka serije “Lovac na umove”, gde se pojavljuje kao elokventan i učtiv zatvorenik, raspoložen da razgovara o detaljima svojih zlodela i nekrofilnih radnji, uz detaljne i uznemirujuće opise.

Ed Kemper/Photo: wikipedia.org
Ed Kemper/Photo: wikipedia.org

Baš kao i u stvarnom životu, on je nemilosrdan ali obrazovan, pristojan ali monstruozan. Kontradiktornost ovog fenomena obogaćena je njegovim umirujućim i prijatnim glasom, što pravi dodatnu konfuziju u tumačenju ovakvog sklopa ličnosti.Ipak, čini se da on to ne smatra nimalo čudnim, s obzirom na broj snimljenih audio-knjiga, kojima se pozabavio tokom svog boravka u zatvoru.  On je tokom zatvoreničkog života pročitao na stotine knjiga, snimajući svoj glas na kaseti za svaku pojedinačno.

U okviru projekta Volunteers of Vacaville, Ed je snimio svoj glas prilikom čitanja “Star Wars”, “Flowers in The Attic”, “The Rosary Murders” i “Petals on The Wind”. Međutim, Ed je čitao i dečje knjige, čiji se audio-snimci na internetu prodaju neverovatnom brzinom. U njegovom asortimanu možete pronaći knjige iz sfere naučne fantastike, misterije i trilere, pa i one sa savetima za kuvanje.

Ne znamo koliko verujete u priču o dobru i zlu, ali mnogima je teško da poveruju da u osobi ovakvog istorijata može da se pojavi seme dobre namere. – Ne mogu da vam opišem koliko mi to znači. Sposobnost da budem od koristi za druge, da moj rad bude cenjen od tako velikog broja ljudi jeste osećaj za kojim sam tragao čitavog života – izjavio je Ed za LA Times.

Da li je ovo samo jedan od njegovih manipulativnih trikova ili smo isuviše potcenili moć ljudskog uma, zasad ostaje misterija. Verovatno ne zadugo, s obzirom na to da je sedamdesetjednogodišnji Ed još uvek na služenju zatvorske kazne.

Proglašen uračunljivim i krivim na suđenju 1973. godine, Kemper je zatražio smrtnu kaznu za svoje zločine. U Kaliforniji je u to vreme suspendovana smrtna kazna, a on je umesto toga dobio osam istovremenih doživotnih kazni. Od tada je zatvoren u medicinskoj ustanovi u Kaliforniji. Kemper se nekoliko puta odrekao prava na saslušanje i kaže da je srećan u zatvoru.

https://www.youtube.com/watch?v=pFfc151Zkg4&feature=emb_title

HL/Izvor: 42magazin.rs/wikipedia.org

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime