Džon Kliz neće da izbaci šalu iz “Life of Brian” o muškarcu koji postaje žena, a koju kritičari nazivaju “transfobičnom”…

0
731
Džon Kliz/YouTube printscreen
Oglasi

Džon Kliz odbio je da popusti pred pritiskom kritičara koji su tražili da se jedna šala ukloni iz predstojeće scenske verzije Monti Pajton filma “Life Of Brian”, komedije iz 1979. o čoveku koji je zamenjen s Isusom Hristom.

Glumci su navodno rekli Klizu da bi jednu scenu trebalo izbaciti iz produkcije kako ne bi bila uvredljiva u današnjem društvenom okruženju. Dotična scena prikazuje lika po imenu Sten koji želi da postane žena i rodi decu.

“MONTIPAJTONOVAC” DŽON KLIZ OZBILJNO NALJUTIO ENGLEZE: London više nije engleski grad…

“Želim da budem žena”, izjavljuje Sten. “Od sada želim da me svi zovete Loreta”. Klizov lik Reg zbunjeno pita: “Šta?” Sten uzvraća: “To je moje pravo kao muškarca”. Na pitanje zašto želi da bude žena, Sten objašnjava: “Želim da rodim decu. Pravo je svakog muškarca da rodi decu ako to želi”. Kad Reg obavesti Stena da “ne može da rodi”, Sten glumi žrtvu, “Nemoj da me maltretiraš”. Na to, Klizzov lik odgovara: “Ne maltretiram te, Sten, ti nemaš matericu. Gde će fetus? Držaćeš ga u kutiji?”.

Kritičari tvrde da je scena u filmu od prije 44 godine “transfobna”. Uprkos kontroverzi, Kliz je potvrdio da neće da ukloni spornu scenu iz predstojeće pozorišne verzije “Life of Brian”. Kliz je na Twitteru napisao:

“Pre nekoliko dana razgovarao sam s publikom izvan Londona. (Rekao sam im da adaptiram “Žitije Brajanovo” za pozorište). Rekao sam da smo imali čitanje najnovijeg svenarija u Njujorku pre godinu dana i da su mi svi glumci – neki od njih dobitnici nagrade Tony – snažno savetovali da izbacim scenu Lorete. Nemam, naravno, nikakvu nameru da to uradim”.

MONTIPAJTONOVAC “PRODRMAO KAVEZ”: Ne želim više da budem beli muškarac, od sada sam crna lezbejka Loreta

O glumcima u predstojećoj produkciji je rekao:

“Bili su to apsolutno vrhunski izvođači Brodveja i bili su čvrsti u tome da se nećemo izvući s tom scenom u Njujorku! Pitao sam ih: ‘Zar ljubitelji Pajtona neće doći jer ‘izvodimo scenu kojoj se smeju već 40 godina”.

Smisao života Montija Pajtona

Komičar je zaključio:

“Producenti su obično plašljivci i ne sećaju se da su nam protesti u Njujorku kad je “Brian” izvorno objavljen osigurali da nam nikada nije trebao dodatni publicitet!”.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime