Džin Simons rezigniran: Streaming je ubio rok muziku, pesma treba da vam ima milijardu pregleda da biste zaradili neku pristojnu lovu

0
160
Oglasi
Džin Simons/Photo: YouTube printscreen
Džin Simons/Photo: YouTube printscreen

Prošlog meseca, Džin Simons, lider Kissa, u intervjuu za Gulf News izjavio je da je rock muzika mrtva jer novi izvođači “ne uzimaju dovoljno vremena za stvaranje glamura, uzbuđenja i epskih stvari”.

Govoreći na njujorškoj radio stanici, Simons je podrobnije argumentovao svoj stav, ovaj put upirući prstom u “mlade obožavaoce”. Na pitanje voditelja Džonatana Klarka da li je Simonsova izjava iz 2014. da je rock mrtav bila upućena radijskim stanicama, on je odgovorio da je bila upućena svima, a posebno mladima:

– Ubili ste ono što volite. Čim je streaming postao stvarnost, oduzeli ste priliku sjajnim mladim bendovima koji ne mogu da napuste svoj svakodnevni posao jer ne mogu da zarade za život stvaranjem muzike: kad preuzimate njihovu muziku, oni zarade stoti ili hiljaditi deo jednog penija. I tako morate da imate milione i milione, pa čak i milijarde preuzimanja pre nego što uspete da zaradite neku pristojnu lovu. Mladi su nas ubili – dakle, biznis je mrtav. Šta to znači? To znači da ‘sledeći Beatlesi’ u današnjem svetu nemaju šanse. Mi smo imali diskografske kuće koje su nam dale milione dolara kako bismo mogli da snimamo ploče i idemo na turneje. Nismo istovremeno gubili vreme na posao od 40 sati nedeljno – da jesmo, ne bismo mogli da se posvetimo svojoj muzici kako treba. Dakle, pogledajte razdoblje od 1958. do 1988. – to je 30 godina. Tada ste dobili Elvisa Prislija, Beatlese, Hendriksa, Stonese, Bouvija, Prinsa, U2, AC/DC, Metallicu, KISS – ma na hiljade bendova….Od 1988. do danas, ko su ‘novi Beatlesi’? Tih zadnjih tridesetak godina su period kada su se Napster i slične platforme za ilegalno preuzimanje počele da se događaju.

GERI NJUMEN: NE LOŽITE SE NA STREAMING, MENI JE ZA MILION STREAMOVANJA PLAĆENO – 37 FUNTI

Simons je prvi put proglasio rock mrtvim u spomenutom intervjuu za časopis Esquire iz 2014. u kojem je kritikovao izdavačke kuće zbog toga što ne podržavaju rock muzičare i time uzrokuju smrt tog muzičkog stila. U tom intervjuu (kojeg je uradio njegov sin) Simons je bio vrlo kritičan prema današnjem stanju u muzici ističući da rock muzičari nemaju jednaku podršku od izdavačkih kuća kakvu su imali šezdesetih i sedamdesetih:

– Čitava industrija je gurala Beatlese, Stonese, Prinsa, Hendriksa i podržavala ih. I dalje postoje izdavačke kuće, ali fokusirane su na pop, rap i country, donekle. Ali za kantautore i rock muziku, soul, blues – ovo je kraj. Rock je definitivno mrtav.

OTVORENO PISMO DŽIMIJA PEJDŽA STREAMING PLATFORMAMA: VREME JE DA POČNETE DA MUZIČARE PLAĆATE POŠTENO!

Simons se u prošlosti više puta osvrnuo na ilegalno preuzimanje muzike i borbu umetnika da zarađuju od svog stvaralaštva, rekavši da ljudi besplatno preuzimanje muzike preko interneta ne prepoznaju kao krađu.

– Mogu samo da zamislim frustraciju kad posle toliko posla vidite da ne postoji nito ko to ceni dovoljno da plati kako bi slušao.

HL/Izvor: muzika.hr

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime