“Džeztetika”… Izložba fotografija Tatjane Rantaše u Centralnom holu DOB-a

0
227
Oglasi
Emin Džijan/ Photo: Tatjana Rantaša (promo, DOB)
Emin Džijan/ Photo: Tatjana Rantaša (promo, DOB)

U Centralnom holu Doma omladine Beograda od 24. novembra do 6. decembra biće postavljena izložba “Džeztetika” Tatjane Rantaše, fotografkinje iz Severne Makedonije.

Izložbu sačinjava izbor fotografija različitih generacija makedonskih džez muzičara, sa kojima je Tatjana radila poslednjih 15 godina, a među kojima su: Vlatko Stefanovski, Vasil Hadžimanov, Martin Đakonovski, Emin Džijan, Goce Stevkovski, Toni Kitanovski, Sethstat, Saše Popovski, Bodan Popovski, Kokan Dimuševsk…

Photo: Promo
Photo: Promo

Tatjana Rantaša je među prvim fotografima koji su pre 20 godina počeli posvećeno i profesionalno da dokumentuju kulturna dešavanja u Skoplju.

Arhitektura fotografija i tanke srebrne niti na filigranu, su neraskidiv deo njene estetike, spojeni u ispunjenoj duši umetnika.

Na fotografijama ona spaja talase rasplinjavanja i spajanja, sjaj i senku, radost i slavlje života u Skoplju. Muzika, ples, pozorište, sve je to spojeno u njenoj fotografiji.

Rantaša je nemiran duh sa neugaslom željom da bude svuda, uvek da sve vidi i da ništa ne propusti, kako bi sve to bilo zabeleženo.

Sa stvaranjem nezavisnog internet portala za kulturu plagij.at (čiji je jedan od osnivača i glavni fotograf), njen angažman je dobio ozbiljniju notu i proširio se na profesionalnu saradnju sa više dnevnih listova i magazina, ali i organizatora koncerata u Makedoniji.

Njena biografija uključuje i saradnju sa Univerzalnom salom, festivalom Desonanz, MOT, Cinedays, kao i Skopskim Džez Festivalom i Offestom, čiji je oficijalni fotograf.

– Postavljanje Tatjanine izložbe za nas je mogućnost da prezentujemo beograđanima makedonsku džez kulturu i muzičare, poznate i nepoznate široj javnosti. Dom omladine je institucija u kojoj su se dešavali istorijski kulturni događaji, takođe je i organizator Beogradskog džez festivala koji uskoro treba da se desi pod ovim otežanim uslovima. Drago mi je što imamo mogućnost da se izložba organizuje u središtu ovog hrama džeza i kulture u Beogradu – izjavio je organizator Nenad Georgievski iz udruženja Nomad-Art.

Kabadayas/ Photo: Tatjana Rantaša (promo, DOB)
Kabadayas/ Photo: Tatjana Rantaša (promo, DOB)

Izložba “Džeztetika” je bila postavljena prvi put 2018. godine u sklopu filmskog festivala Skopje Cinema City, kada je džez muzika bila tema festivala (uz pratnju kvinteta Goce Stevkovskog i džez filmova).

Izložba u Beogradu je dopunjena fotografijama sa nastupa makedonskih muzičara na nedavno završenom Skopskom džez festivalu i Today It’s All About Jazz. i predstavljaće svojevrsni uvod u 36. Beogradski jazz festival, koji se u organizaciji DOB-a održava od 9. do 13. decembra ove godine.

“Džeztetika” je prva samostalna izložba fotografija Rantaše u Srbiji, a u organizaciji udruženja građana Nomad-Art Skoplje u saradnji sa Domom omladine Beograda.

Vladan Drobicki/ Photo: Tatjana Rantaša (promo, DOB)
Vladan Drobicki/ Photo: Tatjana Rantaša (promo, DOB)

Programi u Domu omladine Beograda se održavaju uz primenu svih mera zaštite od koronavirusa koje su odredile stručne službe, a odnose se na dezinfekciju, nošenje zaštitnih maski, kao i na maksimalan dozvoljen broj posetilaca i održavanje predviđene fizičke distance u publici.

Ceremonija otvaranja izložbi i grupnih poseta neće biti u narednom periodu, Galerija DOB otvorena je za pojedinačne posete.

Budite odgovorni prema sebi i drugima!

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime