Dva dana džeza u gradu na Ibru… Festival DžezIbar 24. i 25. septembra u Kraljevu

0
257
Oglasi
Photo: Promo
Photo: Promo

Kulturni centar Ribnica Kraljevo organizuje jedanaesti Internacionalni džez festival DžezIbar 24. i 25. septembra 2021. godine.

Prvog dana festival se održava u dvorištu Francuske kuće, a program otvaraju Milan Petrović kvartet i Ksenija Kočetova.

Kvartet izvodi instrumentalne fank, bluz i džez autorske kompozicije Milana Petrovića. Objavili su nekoliko albuma i jedan su od najaktivnijih bendova na srpskoj bluz i džez sceni.

Ksenija Kočetova je kragujevačka kantautorka. Sa svojim kvintetom je snimila album “It`s time for jazz”, koji je poznat ljubiteljima ovog muzičkog pravca.

Sledeći džez sastav, koji će se predstaviti kraljevačkoj publici, dolazi iz Makedonije. Muzika Saša Popovskog je muzika čistih linija, zaključenih struktura i bujne mašte. Ritmički i melodično, njegova muzika aludira na orijentalne obrasce, što ga čini pomalo mističnim.

Svojom snažnom sugestijom, zahvaljujući ponavljanju određenih motiva, njegova muzika ima efekte iz snova i kinematografske efekte.

Prvo festivalsko veče završava se nastupom Irene Blagojević, naše poznate flautiskinje i džez pevačice, koja će predstaviti svoj najnoviji album “Pero”.

Uz Irenu nastupiće Bojan Cvetković (klavir), Aleksandar Cvetković (bubnjevi), Milan Nikolić (kontrabas) i Ljuba Paunić (saksofon).

Narednog dana, 25. septembra, program će se održati na Trgu srpskih ratnika gde prvo nastupaju Nada Pavlović i The Mambo Stars.

Nada Pavlović, svetska diva prepoznatljivog glasa, u javnosti važi za živu legendu džez i evergrin muzike. Pohvale za glas dobila je i od čuvene Arete Frenklin.

The Mambo Stars je latino-salsa ansambl iz Beograda, osnovan 2000. godine od profesionalnih džez muzičara – članova Big Benda RTS-a, koji su svoju višegodišnju ljubav i želju za sviranjem latino muzike preneli u ovaj vrlo atraktivan muzički sastav.

Posle njih nastupiće The Belgrade Dixieland Orchestra, osmočlani sastav, jedan od najpopularnijih srpskih džez orkestara, koji ove godine slavi veliki jubilej – dve decenije rada.

Od osnivanja do danas ostao je jedini domaći orkestar na području čitavog Balkana koji se kontinuirano i isključivo bavi korenima džeza.

Festival zatvara Vasil Hadžimanov bend. Vasilova ideja o kombinovanju balkanskih tradicionalnih folk ritmova i zapadnih modernih muzičkih stilova (jazz, funk, rock, progressive, world music) u njegovoj muzici je u potpunosti autentična i predstavlja jedinstven pristup džezu.

Sva izdanja i muzika ovog benda su u Srbiji proglašeni za umetnička dela od kulturnog značaja za ovu zemlju.

Obe festivalske večeri program počinje u 20:00 časova.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime