“Duhovi ostrva” sa Kolinom Farelom otvara ovogodišnji Festival autorskog filma

0
562
Duhovi ostrva
Duhovi ostrva/ Photo: Promo (FAF)
Oglasi

Festival autorskog filma (FAF) biće održan od 25. novembra do 2. decembra u Beogradu. Selekcija prestižnog festivala koji ove godine dočekuje svoje 28. izdanje publici će predstaviti najbolja savremena, umetnička filmska ostvarenja.

FAF će u petak, 25. novembra u 19:00 časova u Velikoj sali MTS dvorane otvoriti film “Duhovi ostrva” (The Banshees of Inisherin) autora Martina Mekdone poznatog po Oskarom nagrađenom ostvarenju “Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju”.

FAF, plakat/ Dizajn: Marko Vuleta-Đukanov

Radnja filma  smeštena  je na  zapadnoj  obali  Irske  i  prati  dva  dugogodišnja  prijatelja Padriga (Kolin Farel) i Kolma (Brendan Glison) koji su se našli u ćorsokaku nakon što je Kolm iznenada odlučio da okonča njihovo prijateljstvo.

Uz pomoć svoje sestre Šivon (Keri Kondon) i prijatelja Dominika (Beri  Kjougan), sina lokalnog policajca, zbunjeni i očajni Padrig pokušava da povrati prijateljstvo koje je zarobljeno i izgubljeno u maloj i učmaloj ostrvskoj zajednici. Ali kada Kolm iznese ultimatum, događaji počinju da eskaliraju do neslućenih visina.

Duhovi ostrva
Duhovi ostrva/ Photo: Promo (FAF)

Farel i Glison su sa Mekdonom sarađivali na filmu “Gangsteri na odmoru” (In Bruges), a posle 14 godina ovaj autor ih je ponovo spajio na filmskom platnu.

Svetska primijera filma održana je na Venecijanskom filmskom festivalu gde je Farel osvojio nagradu za najboljeg glumca, dok je Mekdona osvojio nagradu za najbolji scenario.

Publika je ekipu filma ispratila 15-minutnim ovacijama. Film “Duhovi ostrava” je i potencijalni kandidat u nekoliko kategorija nagrade Oskar.

Glavna lokacija Festivala autorskog filma biće MTS dvorana, dok će projekcije filmova biti održane i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, Bioskopu Fontana, Jugoslovenskoj kinoteci, Domu kulture Studentski grad i bioskopu Cine Grand Rakovica.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime