Dr Hu je krivac za Šerloka, Bonda i Spajdermena

0
209
Oglasi
Photo: youtube.com printscreen
Photo: youtube.com printscreen

Pre 50 godina jedan kadar je zauvek izmenio televiziju. Kamera je zumirala lice glumca koji je nepomično ležao na podu. Slika je postepeno bledela do bele boje, a kada je fokus vraćen, pokazalo se da je Doktor Hu promenio lice.

Bilo je to delo genija koji je spasao seriju od propasti, jer je glavni glumac Vilijam Hartnel odustao od uloge čudnovatog doktora a zamenio ga je Patrik Troton.

Troton je imao najtežu ulogu koju jedan glumac može dobiti – da je ona ista osoba koju su pratili od 1963. godine.

– Mislio sam da ideja BBC-ja da zameni glumca nije naročito dobra, da je to pomalo glupo i da je gotovo nemoguće “prodati” takvu priču publici. Međutim, na kraju su me ubedili i rešio sam da rizikujem – izjavio je Troton za magazin “Fantazi empajer” 1986. godine.

Photo: youtube.com printscreen
Photo: youtube.com printscreen

Trotonova prva epizoda u ulozi doktora Hua, “The Power of The Daleks” je izgubljena, ali će je BBC uskoro objaviti u animiranom formatu. On je igrao doktora Hua do 1969. a onda reprizirao ulogu osamdesetih zajedno sa Džonom Pertvijem i Piterom Dejvisonom.

Sada smo u eri u kojoj Spajdermen može da ima tri rimejka u razmaku od 15 godina, ali tih godina kada je doktor Hu promenio svoj lik, to je bila neistražena kategorija.

Suštinska premisa “Dr Hua”, putnika u plavoj kutiji koji može da prelazi u drugo vreme i u bilo koji prostor, jeste da borba protiv zla može da se odvija uz pomoć moći uma, umesto silom, na čemu su kasnije zasnovane ekranizacije Šerloka Holmsa, Džejmsa Bonda, Mis Marpl i Robina Huda.

Ljudi su i dalje želeli priče o Gospodaru Vremena, čak i onda kada je serija bila ugašena (između 1989. i 2005.) i sve to je “doktoru” omogućila rizična odluka iz 1966. godine.

Izbor: b92.net/Guardian

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime