Došli, svirali, oduševili… Ukrajinski punk-rock bend Straytones održao koncert u Svilajncu

0
345
Oglasi
Straytones/ Photo: Promo
Straytones/ Photo: Promo

U okviru evropske turneje prošle nedelje u Svilajncu je nastupio ukrajinski rok trio Straytones. Njihov koncert organizovalo je udruženje građana Rođen Negde Dole u okviru projekta “Za korak bliže” (pod pokroviteljstvom opštine Svilajnac).

Svirka se održala u Lobi Baru, a gostima iz Kijeva društvo su pravili Sefrango OMB i grupa Dreš iz Petrovca na Mlavi.

 Sefrango OMB/ Photo: Promo
Sefrango OMB/ Photo: Promo

Čast da otvori svirku pripalo je Goranu Stojanoviću aka Sefrango OMB. Goran je povratnik iz Francuske gde je svirao u brojnim bendovima, među kojima je najpoznatiji blues/rock bend Touchez Pas Au Grisbi iz Pariza.

Gostovanje svetskih One man bendova (TTT, Dr. Crazy.. ) u Svilajncu bili su mu dovoljan podstrek da pokrene Sefrango OMB projekat.

Njegov nastup trajao je oko 30 minuta. Svirao je autorske peme na engleskom jeziku, zvuk mu je miks bluza i alternativnog roka, a njegov performans i zvuk gitare pratili su semplovi na matrici (imitacija bubnjeva).

Dreš/ Photo: Promo
Dreš/ Photo: Promo

Posle Sefranga OMB na binu je izašao Dreš. Ovaj punk/rock bend nastao je 2015. godine, a čine ga trojica iskusnih muzičara iz Petrovca na Mlavi koji svoje autorske pesme izvode na srpskom jeziku.

Usledilo je 35 minuta žestokog punk i rock zvuka. Tokom izvođenja zadnjih pesama “Alkoholičar” i “Ja sam lud” na bini su im se pridružila i dva drugara. Ovo je bio prvi nastup Dreša u Svilajncu.

Straytones/ Photo: Promo
Straytones/ Photo: Promo

Svirku za pamćenje priredili su gosti iz Ukrajine, psihodelični garažni rok bend Straytones. Nastali su 2012. godine u Kijevu, do sada su objavili jedan  album “Straytones” (2017) i dva EP-a – “Blossom” (2012) i “Dark Lord! Here Comes Bell-Man” (2019).

Publika i kritika ih svrstavaju u najveće nade ovog muzičkog žanra predviđajući im veliki uspeh na zapadno evropskom muzičkom tržištu.

Krenulu su žestoko i sve ono što smo ranije čuli o njima, oni su na ovoj svirci i dokazali. Inače, koncert u Svilajncu im je bio jedini u Srbiji.

Navežbani do savršenstva, originalnog i pomalo psihodeličnog i sirovog zvuka. Autorske pesme izvodili su na engleskom jeziku.

Straytones/ Photo: Promo
Straytones/ Photo: Promo

Publika u Lobi Baru mogla je da čuje njihove najbolje pesme “Gotta go!”, “Fire Fire”, “Into The Mist”,  “Dark Lord”…

Straytones imaju sjajan scenski nastup u kome dominira dugokosi pevač i gitarista Artem Dutko. Njega na vokalu maestralno prati sjajna bubnjarka Marina Hanotcka, a njih dvoje odlično dopunjuje krupni basista Volodimir PuchkovI.

Fenomenalna atmosfera na koncertu je ove muzičare naterala da daju sve od sebe, ne praveći razliku da li sviraju u Svilajncu ili nekoj metropoli.

Svojom energijom, nastupom (koji je trajao oko sat vremena) i ponašanjem definitivno su osvojili simpatije rokera u Svilajncu.

Ovo je bio 19. koncert koji je udruženje Rođen negde Dole organizovalo u poslednjih nekoliko godina pod pokroviteljstvom Opštine Svilajnac. Na ovim koncertima do sada su nastupali muzičari iz 14 zemlja sa četiri kontinenta.

Mihajlo Marković

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime