Dokumentarni film o ocu Arseniju… Pre nego što se zamonašio imao je bend, družio se s EKV, Ivicom Vdovićem, Sonjom Savić… nestvarna priča o Bogu i rokenrolu

0
1040
Oglasi
Otac Arsenije/Photo> printscreen
Otac Arsenije/Photo> printscreen

Dokumentarac “Otac Arsenije” u režiji Svetlane Cemin prikazan je u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije u okviru programa Beldoks festivala, a rediteljka za Tanjug kaže da je u središtu njenog filma povezivanje umetnosti sa duhovnošću u srcu i kreativnim dometima glavnog junaka ostavrenja.

“Otac Arsenije” je zapravo priča o prepoznatljivoj ličnosti zlatnog perioda u Beogradu, osamdesetih godina prošlog veka.

Iguman Arsenije Jovanović, rođen je 1960. godine u Beogradu, kao Aleksandar Aca Jovanović, po stuci  diplomirani stomatolog.

Poznati monah Arsenije, koji putuje po svetu i drži predavanja o pravoslavnom hrišćanstvu i o svom životu pre nego što se posvetio crkvi, napisao i zapaženu knjigu “Bog i rokenrol”. Družio se sa članovima grupe Ekatarina Velika, Ivicom Vdovićem, slikarom Dušanom Gerzićem Gerom, glumicom Sonjom Savić.

Bog i rokenrol, coiver
Bog i rokenrol, coiver

Od kada je postao monah Arsenije živeo je u Hilandaru, zatim Ostrogu, Visokim Dečanima, a proveo je takođe pet godina u isposnici blizu Albanije.

Svetlana Cemin napominje da je u junu 2018. godine Otac Arsenije došao u Njujork gde je držao predavanje o pravoslavlju i crkvi.

– Poznavali smo se od ranije kada je imao bend i zamolila sam ga da snimam predavanje kamerom. Tako sam počela da realizujem svoj dokumentarac o živopisnoj i zanimljivoj ljudskoj fizionomiji kao što je Otac Arsenije. Proveli smo čitavo popodne u razgovoru starih poznanika – kaže Cemin.

Rediteljka filma napominje da je središtu njenog filma povezivanje umetnosti sa duhovnošću u srcu i kreativnim dometima glavnog junaka ostavrenja.

– Kako je rad na filmu odmicao, shvatila sam da je Otac Arsenije uspeo da prevaziđe samodestrukciju kroz duhovni rad. Želela sam da osvetlim taj upečatljivi portret čoveka koji je, spajajući umetnost i duhovnost, uspeo da prevaziđe samouništenje. Kao i on, pripadam generaciji koja je sedamdesetih i osamdesetih odlično živela, ali je onda smrt počela da uzima naše prijatelje zbog različitih preterivanja. Eto, Otac Arsenije je uspeo da se izvuče i to je odličan primer ljudima da je moguće pronaći svoj put ma kako okolnosti bile teške i zahtevne – kazala je Cemin.

Kako kaže, u planu joj je snimanje celovečernjeg igranog filma čija bi tema bila povratak u zavičaj.

HL/Izvor: Tanjug

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime