Dokumentarac o koncertu Laibacha u Severnoj Koreji na otvaranju festivala Slobodna zona

0
223
Oglasi

Pre dve godine svetom je odjeknula vest da će u Severnoj Koreji prvi put biti održan koncert jedne rok grupe sa Zapada i to kontroverznog slovenačkog benda Laibach.

Laibach/ Photo: youtube.com printscreen
Laibach/ Photo: youtube.com printscreen

Film o tom poduhvatu, “Dan Oslobođenja” u režiji Uġisa Oltea i Mortena Travika biće prikazan 1. novembra u Sava Centru na otvaranju festivala Slobodna zona koji će se do 6. novembra paralelno održavati u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Morten Travik, pozorišni reditelj, konceptualni umetnik, kulturni diplomata i veliki fan grupe Laibach, uspeo je da u avgustu 2015. spoji nespojivo – povodom 70. godišnjice oslobođenja Severne Koreje od japanske kolonijalne vlasti on posreduje, ugovara i organizuje prvi koncert jedne rok grupe sa Zapada u Pjongjangu, glavnom gradu jedne od najzatvorenijih zemalja na svetu.

Morten Travik/ Photo: imdb.com
Morten Travik/ Photo: imdb.com

Pored toga, uspeva da izdejstvuje da ova neverovatna avantura postane dokumentarni film. Članove kultne slovenačke grupe Laibach u stopu prati filmska ekipa i beleži retke i dragocene trenutke iza kulisa “poslednje komunističke diktature”.

Travik na početku filma kaže:
– Ne zanima me mir, zanima me istina. Istina je neprijatna, ona žulja i donosi promene.

I dok u poleće i leto 2015. kulminira propagandni rat između Severne i Južne Koreje, koji se vodi ogromnim zvučnicima usmerenim preko granice, u najvećoj i najlepšoj koncertnoj dvorani u najtajanstvenijoj zemlji na svetu nastupa jedna od najkontroverznijih grupa zapadne Evrope.

 Laibach (Dan oslobođenja)/ Photo: imdb.com
Laibach (Dan oslobođenja)/ Photo: imdb.com

Ovom neverovatnom poduhvatu na putu stoji gotovo sve: reputacija grupe Laibach, jezik, tehnički problemi, neizgovorene zabrane i uvek budni cenzori.

Ali uprkos očiglednom apsurdu čitave situacije (ili baš zbog toga) pred gledaocima se dešava mnogo više od kulturne razmene.

Veliki hitovi grupe Laibach “Life is Life”, “Across the Universe”, “The Sound of Music”… u sudaru sa novim i nepoznatim svetom koji film otvara pred nama dobijaju nova značenja.

Ulaznice za film Dan Oslobođenja, možete kupiti na biletarnicama Sava Centra i Eventima po ceni od 500 dinara.

Ovogodišnji program Slobodne Zone obuhvatiće preko 40 igranih i dokumentarnih, kratkih i dugometražnih ostvarenja iz čitavog sveta.

Regionalna selekcija uključuje 10 dugometražnih filmova, a u međunarodnoj selekciji za nagradu stručnog žirija takmičiće se 15 filmova. Novitet je revijalna selekcija od 12 kratkih filmova u regionalnom programu.

Publika će kao i do sada moći da pogleda i 5 filmova iz selekcije 14+. Tu je i bogat prateći program: 5 specijalnih projekcija, Master Class, Noćni razgovori i dnevni govorni program Na kafi sa autorima.

Stručni žiri će dodeliti nagrade za Najbolji angažovani film u Regionalnoj i Međunarodnoj konkurenciji. Nagradu za Najbolji film u okviru selekcije 14+, dodeliće srednjoškolski žiri – Slobodna Zona Junior, a već tradicionalna Nagrada publike festivala Slobodna Zona, biće dodeljena filmovima koji su tokom festivala ostavili najsnažniji utisak na posetioce.

Izvor: noizz.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime