DODELA GRAMMY NAGRADA U ZNAKU POLITIKE, noć iz snova za Bruna Marsa, košmar za Kendrika Lamara

0
193
Oglasi

Američki pevač Bruno Mars osvojio je tri od četiri glavne nagrade na svečanosti uručenja Gremi nagrada u Njujorku, osvojivši kategoriju za najbolji album godine za “24KMagic”, snimak godine za glavnu numeru na tom albumu i pesmu godine za “That’s What I Like”.

Tridesetdvogodišnji muzičar je osvojio šest nagrada na sinoćnjoj 60. dodeli Gremi nagrada i pobedio nekoliko nominovanih favorita uključujući Džej Zija i Hendrika Lamara, za glavno priznanje, najbolji album.

https://www.youtube.com/watch?v=fVxS072V6-o

Veče u kojem su uručivane nagrade je bio novi udarac za hip-hop muzičare koji su samo dva puta osvojili album godine, a poslednji put pre 15 godina.

Za Džej Zija koji je imao osam nominacija veče se pretvorilo u košmar i ostao je bez glavnih nagrada. Veteran hip-hopa koji je već 21 put osvojio Gremi je u tri vodeće kategorije izgubio od Bruna Marsa i u tri podkategorije od kalifornijskog repera Kendrika Lamara.

Kendrik Lamar je osvojio pet zlatnih gramofona, za četiri rep kategorije i za najbolji video za “Humble”.

Lamar je takođe otvorio ceremoniju izvođenjem svoje numere “XXX” sa Bonom iz grupe Jutu i grupom mladića obučenim u crno sa maskama, jedne od najangažovanijih numera sa njegovog albuma “DAMN” koji govori o ubistvima crnih mladića u SAD.

Alesija Kara je osvojila nagradu za najboljeg novog umetnika, i time bila jedina žena izvođač koja je odnela neku od glavnih nagrada.

Zvezde kao što su Lejdi Gaga, Keša, Lord i SZA su ostale praznih ruku, a samo 17 od ukupno 86 nagrada dodeljene su bendovima u kojima su žene glavni pevači.

Ta neujednačenost je bila posebno uočljiva u večeri u kojoj su glavna tema bile kampanje “I ja” (MeToo) i “Vreme je isteklo” (Time’s up).

Većina izvođača nosili su bele ruže kada su došli na ceremoniu dodele nagrada sinoć u Njujorku kao simbol podrške tim pokretima koji se suočavaju sa seksualnim zlostavljanjem i nejednakošću.

Pevačica Keša je moćno izvola svoj singl “Praying” koji svedoči njenim iskustvom kao žrtve zlostavljanja.

Veče je bilo prožeto politikom, govorilo se o ilegalnim mladim imigrantima i drugim temama. U jednom od upečatljivih momenata domaćin večeri Dežjms Korden je okupio poznate da čitaju odlomke iz bestselera Majkla Volfa “Fire and Fury” o Beloj kući s predsednikom Donaldom Trampom. Jedna od osoba koja je čitala je bila Hilari Klinton, Trampova protivkandidatkinja na predsedničkim izborima 2016.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=DjbysQgJ64Y

Svečanost je ove godine umesto u Los Anđelesu, održana u Njujorku, u dvorani Medison skver garden.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime