Dobrodošli u Freetown Christiania, najveću hipi zajednicu koja postoji već 50 godina… socijalni eksperiment koji nije svima bio po volji, a ima samo 3 pravila

0
778
Oglasi
Freetown Christiania/Photo: wikipedia.org
Freetown Christiania/Photo: wikipedia.org

Kristijanija (Freetown Christiania) je najveća hipi zajednica u Evropi koja opstaje već 50 godina.

Danska vlast je dozvolila ovaj socijalni eksperiment koji je pojedine građane šokirao.

Kristijanija je mesto gde je kontrakultura mogla da testira svoje principe i ideje te gde bi ti principi i ideje mogli da se suoče s realnošću. Reč je o ostrvu u Kopenhagenu na kojem se nalaze napuštene vojne kasarne. Vojsci više nisu bile potrebne kasarne te je dopušteno da se prostor iskoristi za socijalni eksperiment.

Freetown Christiania, zastava/Photo: wikipedia.org
Freetown Christiania, zastava/Photo: wikipedia.org

Jedan od prvih stanovnika ove hipi zajednice bio je fotograf Mark Edvards. Ukazao je na to da su bila tri pravila – bez automobila, bez fotoaparata i kamera i bez kokaina. Prema njegovim rečima, svedočio je različitim dešavanjima. Između ostalog, istakao je da je u ovoj zajednici živeo i medved. Stanovnici Kristijanije doprinosili su sami sebi, pa su tako postojali pekara i biciklistička radionica.

MARIBORSKA ALTERNATIVA STANUJE U PEKARNI… UMETNIČKI KVART U KOJEM ZAJEDNO ŽIVE PUNK, METAL, REGGAE, EKV, TITO, ANTIFAŠIZAM I STARE KNJIGE

Među stanovnicima bio je i Kim Lovetand, koji je živeo u nastambi u obliku fudbalske lopte, a koja je bila izrađena od ranije korišćenih materijala.

Freetown Christiania/Photo: wikipedia.org
Freetown Christiania/Photo: wikipedia.org

Edvards se prisetio da svako ko je želeo da živi u ovom delu glavnog grada Danske morao je za to da dobije dozvolu onih koji su tu već živeli.

Članovi zajednice mogu da se podele u tri grupe, a ovde stanuje između 850 i 1.000 ljudi.

– Prva su idealisti koje je interesovala kontrakultura. Druga su bili oni koje su nazivali ludacima. To su ljudi koji su bili u psihijatrijskim bolnicama i koji više nisu želeli da budu u njima. Oni su mogli da budu u Kristijaniji. Treća grupa bili su dileri – naveo je Edvards.

Zajednica se našla na udaru kritika upravo zbog narkotika. Dileri su svaki dan bili na glavnom trgu Kristijanije.

Danci imaju podeljeno mišljenje o ovoj zajednici. Kako je kazao Edvards, za neke je bilo šokantno ono što se tu dešava. Kristijanija je u međuvremenu postala prihvaćena zajednica koja je poznata širom sveta.

HL/Izvor: klix.ba

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime