Disalo se slobodno i pevalo glasno… AIR Fest četvrti put održan u Zabranskoj šumi

0
99
AIR Fest - KKN/Photo: Leposava Kolarević
Oglasi

Na obroncima Zabranske šume se ovog petka i subote pevalo i disalo glasno. Sve generacije, od prvih sati ekološkog, do sitnih sati muzičkog programa, su pokazale po četvrti put kako ljubav za prirodom i muzikom stvara divnu i osvešćenu zajednicu ljudi.

– Ugledali smo se na najmlađe koji nas imaju o mnogo čemu naučiti, gledali smo ih kako se raduju i skaču uz zvuk domaćeg rokenrola do kasno u noć zajedno sa nama. Disali smo zajedno kao jedan i preneli poruku koju smo želeli: “dišem za sebe jer dišem za druge – ponosno, posle svega, kažu organizatori.

AIR Fest – 16 osam 23/Photo: Leposava Kolarević

14. juna u podne, vrata AIR fest – a su i ove godine otvorili najmlađi učesnici festivala na koje smo najponosniji. Pozorišna trupa “HATOR”, koju čine obrenovački osnovci, je izvela predstavu “O planeti se”. Iako je i sam naziv predstave dovoljan da shvatimo da nas deca zapravo češće uče i podsećaju na najvažnije segmente života, ipak je bilo sa posebno jačinom videti i čuti kako naše svakodnevne aktivnosti utiču na prirodnu ravnotežu i koliko i naša najmanja briga za naš okoliš i životnu sredinu može da promeni stvari. Ima nade za svetlu budućnost, upravo zahvajujući deci, kako onoj na bini, tako i onoj u publici.

Od umetničko – aktivističkog programa najmlađih posvećenog ekologiji do prvih večernjih sati deca su i dalje bila publika, a roditelji i pristuni su mogli tokom dva trajanja festivala da doniraju novac za Nikolu Aćimovića u kutiji koja je stajala na frižideru za sladoled. “Froneri” je i ove godine pomogao prikupljanje uzimanjem sladoleda i stavljanjem donacije u kutiju.

Muzički deo programa 14. juna je žestoko otvorila grupa Patent postavljajući jak temelj rokenrola za sam početak AIR festa, kako i dolikuje muzičko aktivističkoj priči ozbiljne pank scene koju ovaj bend i predstavlja već dugo. “Zato sam ljut” je nekako ostavila jasno najjači utisak koji je takođe dao publici jasan znak kuda ide muzičko veče.

16 8 23 je bio savršena promena, uz pitanja “kako, kako, kako – kuda i sa kim” do “mogu više, mogu bolje” je obrenovačkoj i beogradskoj publici izmamila jak aplauz, jer je teško ostati ravnodušan pored tako dobre svirke, uigrane ekipe, veoma autentičnog garažnog, rokenrol zvuka i priče sjajnog frontmena.

AIR Fest – dram/Photo: Leposava Kolarević

Grupa dram je ozbiljna ekipa uživo, ritam sekcija je ono što čini rok stranu ovog benda, sjajni gitarista i frontmen je doneo lepotu pravog beogradskog pop rocka koji je imao možda i najbrojniju publiku u prvim redovima koja uveliko peva najnoviji hit benda “U ovoj sobi”. Nismo otišli na more, ali smo uživali uz dram na obroncima Zabrana.

Kanda kodža i Nebojša su po koji put pokazali koliko su velike i vanvremene pesme stale u suptilne tonove kojih nam nikada nije dosta. Ekipa nas je povela u drugi univerzum, kao i uvek, samo ovog puta malo više. Prisutni su govorili da je to jedna od najboljih svirki koju su imali prilike da čuju uživo.

AIR Fest – KKN/Photo: Leposava Kolarević

Veče je zatvorio naš sada već doajen rokenrola u svetu DJ-inga, kako u smislu savršenog izbora muzike, tako i podrške domaćim bendovima, jer ipak je u pitanju DJ Kedlavi.

Drugi dan festivala, 15. jun, je otvoren u 13 časova panel diskusijom o opštem zagađenju vazduha i životne sredine u region, a vodio ju je diplomirani meteorolog – Milenko Jovanović. Kao neko ko je na poziciji onoga ko štiti životnu sredinu pri istoimenoj Agenciji, rukovodi odeljenjem za indikatore, izveštavanje i informacioni sistem odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha, saznali smo koliko je gradska sredina nezdravo okruženje, koje je mere neophodno sprovesti i šta mi kao pojedinci možemo da uradimo na tu temu.

U večernji muzički program smo ušli sa bendom Gluvo doba u kojem je svirao apsolutno najmlađi muzičar ovogodišnjeg festivala – bubnjar Igor Dragićević. Prelepo je bilo posmatrati kako najmlađi rokenroleri staju rame uz rame sa starijim kolegama sa kojima dele svakodnevicu u 21. bloku. Pesma istog imena je obeležila odličan i iskren rokenrol nastup ovog benda možda i najviše.

Bend Vizelj je i više nego verodostojno zamenio grupu KOI KOI koja je bila prinuđena iz zdravstvenih razloga da otkaže nastup, ali ipak Hali Gali ekipa nikad ne izneveri u svakom smislu, rame uz rame sa već dobro znanim hitovima i odličnom svirkom!

Apsolutni pobednik večeri u aplauzu je bio Inspektor Blaža i njegovi Kljunovi koji su isto to veče bili na korak od rođendanskog slavlja. Moguće je da je zato Blaža i skočio na visoku šipku bine spretno, sišao jednako brzo pružajući ruke publici uz pesmu “To je samo rokenrol”. I bio je! I to ozbljan. Dobio je čak i vatromet od najmlađe publike malo iza bine.

AIR Fest – dram/Photo: Leposava Kolarević

Daniel Jeanrenoad nas je sa ekipom Multietničke atrakcije podsetio zašto je rock’n’roll osnova svega, odakle je čitava priča došla i ko je zapravo bio Ćak Beri. Osim velikih hitova blues i rocknroll likova slušali smo i njegovu muziku uz poneko izvođenje pesama i Multietničke atrakcije.

Sam kraj večeri je bio omaš lepoti treš rokanja, jer ipak su jedni Bolesna Štenad – znani “beskrupulozni rok heroji”. Dinamična, jedinstvena zvukom i uigrana svirka ekipe, beskompromisna priča frontmena Lame je bio savršen završetak večeri i AIR fest a.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime