Devet od deset britanskih muzičara ima problema sa mentalnim zdravljem… Lockdown i Brexit ih “ukanalili”, pokazalo novo istraživanje

0
232
Oglasi
Depresija/Photo: Pixabay
Depresija/Photo: Pixabay

Novo istraživanje pokazalo je da devet od deset muzičara ima problema s mentalnim zdravljem koje se pogoršalo u proteklih godinu dana. Isto istraživanje otkrilo je da kombinacija uticaja lockdowna zbog korona virusa i straha zbog nedovoljne podrške sporazuma vezanog uz Brexit odnosno izostanak turneja muzičara zbog uvođenja viznog režima uzimaju neviđeni danak na mentalno zdravlje muzičara u Velikoj Britaniji.

Istraživanje koje je sprovela dobrotvorna organizacija Help Musicians, koja je anketirala više od 700 muzičara širom Velike Britanije, otkrilo je da je 87 posto ispitanika reklo da im se mentalno zdravlje pogoršalo tokom prošle godine. 59 posto muzičara reklo je da je njihova zabrinutost zbog uticaja Brexita na muzičku industriju zakomplikovala problem, dok je 96 posto reklo da su zabrinuti zbog svoje finansijske situacije generalno. Oko 70 posto anketiranih reklo je da nisu sigurni da će “moći da se finansijski snađu” tokom sledećih šest meseci. Polovina ispitanika odnosno njih 51 posto izjavila je da trenutno od muzike uopšte ne zarađuju.

ISTRAŽIVANJE KOJE NAM SE BAŠ I NE SVIĐA… DANAŠNJE PESME SU PUNE BESA I TUGE

24 posto muzičara koji su učestovali u istraživanju priznalo je da trenutno razmišljaju da zauvek napuste muzičku profesiju zbog pandemije i Brexita. Ostali činioci koji utiču na mentalno zdravlje muzičara tokom protekle godine uključuju nedostatak sigurnosti u budućnost (91 posto), nesposobnost nastupa (81 posto) i izgubljena svrha (66 posto).

Govoreći o nalazima istraživanja, izvršni direktor organizacije Help Musicians Džejms Ajnskoh rekao je da “ova saznanja ne možemo ulepšati jer se suočavamo s krizom mentalnog zdravlja među muzilarima bez presedana”, i objasnio:

– Iako na kraju tunela može biti svetla uz život bez lockdowna, još uvek postoji velika neizvesnost oko toga koliko brzo muzička industrija može da se oporavi, plus katastrofalan uticaj sporazuma o Brexitu na nemogućnost muzičara da putuju. Posle godinu dana muke, trenutna neizvesnost za muzilare uzima ogroman danak na mentalnom zdravlju – rekao je Ajnskoh.

OVO FENDEROVO ISTRAŽIVANJE ĆE VAS IZNENADITI… ILI NE? 50% NOVIH SVIRAČA GITARE ČINE – MLADE ŽENE

– Nudili smo stalnu finansijsku podršku hiljadama muzičara tokom cele pandemije, ali nuđenje novca samo je jedan deo onoga što muzičarima treba – morali smo u potpunosti da obnovimo podršku za mentalno zdravlje koju nudimo za rešavanje ove krize koja se brzo razvija. Muzičari koji ne mogu da rade ne trpe samo finansijski, već tuguju za kreativnošću i vezama koje njihova muzika obično donosi. Zbog toga smo pojačali podršku mentalnom zdravlju za muzičare širom Velike Britanije.

Još u oktobru prošle godine organizacija Help Musicians proširila je svoj fond za podršku muzičarima pogođenim finansijskim poteškoćama kako bi pomogli onima koji se finansijski bore za vreme pandemije korona virusa.

HL/Izvor: nacional.hr

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime