DEJVID BOUVI – ONE & ONLY:  Vidimo se gore, Ziggy

0
275
Oglasi
Dejvid Bouvi/Photo: YouTube printscreen
Dejvid Bouvi/Photo: YouTube printscreen

Da nas tako bolno i moćno prevari, prosto, nije mogao niko drugi. Jedan od najboljih i najkontroverznijih muzičara svih vremena poklonio nam je “Crnu zvezdu” i – umro. Tek tako. Kao da to nije ništa. Doduše… za njega, možda i nije

Dejvid Bouvi nije slučajno objavio svoj poslednji album “Blackstar” na svoj 69. rođendan, tog nesrećnog 8. januara 2016. Dva dana kasnije se preselio na neko bolje mesto. Od nas smrtnika oprostio se na najbolji i jedini način koji je znao. Muzikom.

[infobox title=’No plan, poklon za nedoživljeni rođendan’]

U čast 70. rođendana legendarnog pevača dva dana pre njegovog rođendana objavljen je novi EP uz spot za “No Plan”. Osim singla “Lazarus”, EP sadrži i pesme koje su se našle u popularnom istoimenom mjuziklu zajedno sa gorkoslatkom melanholičnom “No Plan”, mračnom i pretećom džez rok pesmom “Killing A Little Time” i ambijentalnom rok melodijom “When I Met You”. Snimljena u vreme kada i “Blackstar” za mjuzikl “Lazarus”, ona je među poslednjima na kojima je radio. Spot je režirao Tom Hingston, a ima motive TV ekrana sa scenama filma “The Man Who Fell To Earth”, sa posvetom glavnom liku Tomasu Njutonu uz prodavnicu “Newton Electrical”, a završava se vizijama putovanja kroz svemir i poslednjim pozdravom od Bouvija. U međuvremenu, BBC je premijerno prikazao novi dokumentarac “David Bowie: The Last Five Years” koji prikazuje poslednje godine pevača i poslednjih nekoliko albuma preminule ikone.

[/infobox]

Bouvi se 18 meseci borio protiv raka za koji je znalo veoma malo ljudi. Preminuo je 10. januara, ali je svojim obožavaocima dao signale da mu je kraj blizu. U poslednjem spotu koji je snimio, a koji je objavljen samo četiri dana pre njegove smrti, kao najava albuma “Blackstar” videli smo ga kako leži u krevetu s povezom preko očiju. Prve reči  “look up here, I’m in heaven/I’ve got scars that can’t be seen” (pogledaj gore, ja sam na nebu, imam ožiljke koji se ne mogu videti) su očigledno bili osvrt na njegovo zdravstveno stanje, a ne puka razmišljanja o smrtnosti. Očigledno je da je krevet u kojem leži bolnički, a Bouvi u jednom trenutku počinje da lebdi iznad njega, što označava prelazak na drugu stranu. Sada, iz ove prespektive, ovaj spot se posmatra i doživljava sasvim drugačije. Poruka je sasvim bolno jasna.

I tu nije kraj… Dok se Bouvi previja na krevetu pokušavajući da se oslobodi, pojavljuje se drugi ON,  obučen u crno, koji stoji uspravno. On i dalje može da pozira, piše, stvara. Dok piše, na njegovom stolu vidimo lobanju, vesnika smrti koji se uzdiže iznad pevača i njegove poslednje kreacije, a onda na samom kraju on ulazi u drveni ormar koji predstavlja mrtvački kovčeg čoveka koji je bio ikona stila.

– Njegova smrt nije bila drugačija od njegovog života – umetničko delo. Napravio je oproštajni poklon za nas – ‘Blackstar’. Godinu dana sam znao da će ovako biti. Ipak, nisam bio pripremljen za to – rekao je Bouvijev producent Toni Viskonti.

Nije bio ni ovaj svet, Toni. Nije ni sad.

Inovator i čudak

Dejvid Bouvi rođen je kao Dejvid Robert Džons 8. januara 1947. godine u Londonu. Inovator, čudak, genijalac, glumac, zvezda i ikona na samom početku karijere izdvojio se neobičnom bojom glasa i očima različite boje, što je samo upotpunio svojim feminiziranim oblačenjem i jakom šminkom. Kao dete porodice srednjeg staleža bio je osuđen na javnu školu. Ipak, profesori ga se sećaju kao učenika koji je “čitav svet smatrao pozornicom, trudeći se da ima što zapaženiji nastup i pozirajući neobično zrelo za osnovca”.

[accordion title=’I zbog ovoga je bio jedinstven’]

 1. Svoj album “The Next Day” (2013) je pravio u velikoj tajnosti, a za njega nije znao ni njegov PR tim.
 2. Ideju za Ziggy Stardust je dobio posle slučajnog susreta sa propalom pop zvezdom i zavisnikom Vinsom Tejlorom. Njega je sreo u Karnabi ulici u Londonu, a omot albuma je snimljen u blizini, u Hadon ulici.
 3. Pesma TCV15 sa albuma “Station To Station” je inspirisana snom u kojem je Igi Pop video da mu je devojku pojeo televizor.
 4. Bouvijev album iz 1975. “Station To Station” prate mnogobrojne priče o kokainu. Geof Mekormak, prateći vokal na albumu je rekao: “Svi su bauljali s lancima oko vrata koje su imale male kašičice za kokain”.
 5. Bouviju je ponuđeno da glumi sa Elizabet Tejlor u filmu “Bluebird”. Odbio je. “Ceo film smrdi i odbio sam ga”, rekao je 1975.
 6. Poslednjih godina na svom ajpodu je imao pesme Lorejn Elison “Stay With Me”, “Dinner At Eight” Rufusa Vajnrajta, i “Gathering Storm” koju izvodi Godspeed You! Black Emperor.
 7. Bouvi je svirao gotovo sve instrumente na albumu “Diamond Dogs”, uključujući i čuvene rifove gitarom u “Rebel Rebel”.
 8. U jeku svoje kokainske zavisnosti, postao je toliko paranoičan zbog droge da je navodno svoj urin sakrio u frižider, u slučaju da čarobnjaci probaju da ga ukradu.
 9. Zenica na desnom oku mu je ostala trajno proširena, a to je bio rezultat udarca koji mu je tokom školskih dana zadao drugar Džordž Andervud. Posvađali su se oko devojke.
 10. Pravo ime mu je David Robert Džons. Promenio je prezime u Bouvi da ga ne bi mešali sa Dejvijem Džonsom koji je u to vreme prašio s bendom The Monkees.
 11. Ovo je postala rok legenda, ali je vredna pomena. Na svirci u Oslu 2004. Bouvija su iz publike pogodili lizalicom u oko. Lizalica mu je ostala u oku sve dok je nisu izvadili članovi njegovog tima. Pevač je zatim nastavio sa koncertom, kao da se ništa nije dogodilo.
 12. U onlajn četu sa obožavaocima, Bouvi je priznao da mu je omiljeni komičar uvek bio Hari Hil.
 13. Godine 2004. je imao infarkt, zbog čega je hitno operisan.
 14. Bio je visok 178cm.
 15. Bio je veliki fan benda Placebo, a voleo je i Oasis pre nego što su se raspali.
 16. U filmu “The Prestige” je glumio Nikolu Teslu.

[/accordion]

Muzički idol bio mu je Elvis Prisli. Njegovu muziku je nazivao “slušanjem Boga”.1969. godine Bouvi je napravio pometnju pesmom Space Oddity. Nikad se nije zadržavao na jednom muzičkom pravcu, niti je pokazivao želju za takvim etiketiranjem. Od roka, preko popa, najbolje plivajući u elektronskim zvucima, Bouvi je obožavao da zbunjuje svoje fanove, kojih je iz dana u dan bilo sve više. Kada je 1975. godine napravio proboj na američko tržište, albumom “Young Americans”, sam je rekao da materijal ima “plastičnu dušu”.

Ko je Zigi?

Eksperimentisanje u muzici preneo je i na privatni život. Na mahove se činilo da se granica stvarnosti i scene pretapa i da Bouvi živi ono što radi i obrnuto. Voleli su ga i muškarci i žene, a ni on nije pravio razliku. Sedamdesetih godina, kada je seksualna sloboda bila zahtevana, a promiskuitet način života, Bowie je stvorio svoj androgini alter ego Ziggyja Stardusta.

Najbolje ga je izrazio kroz album Uspon i pad Zigija Stardasta i paukova s Marsa (The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars). Iste godine kada se pojavio Ziggy, 1972, Bouvi se u jednom intervjuu deklarisao kao homoseksualac. Četiri godine kasnije u razgovoru za Playboy rekao je:

– Istina je! Ja sam biseksualac. To je najbolja stvar koja mi se ikada desila.

Rušitelj tabua i osoba koja namerno šokira svojom seksualnošću ipak je čak dva puta stao na ludi kamen – s osobama ženskog pola. Oženio se Meri-Anđelom Barnet 1970. godine i s njom dobio sina, režisera Dankana Džonsa. Drugi put se skrasio pored jedne od najlepših žena sveta svih vremena, mistične manekenke kraljevskog porekla Iman Abdulmajid. Uzeli su se 1992, a osam godina kasnije dobili su ćerku Aleksandriju Leksi Zaru.

[infobox title=’Balkan, Srbija, Crna ruka…’]

Dejvid Bouvi/Photo: YouTube printscreen
Dejvid Bouvi/Photo: YouTube printscreen

Bouvi je 2013. snimio spot za pesmu “Valentine’s day”, četvrti s albuma The Next Day, koji je objavio posle desetogodišnje pauze i priznao da mu je jedna od inspiracija bio – Balkan?!
Mršavog Belog Vojvodu, što je jedan od nadimaka legendarnog “šarenookog” muzičara, za novi album inspirisali su, kako je rekao, pojmovi: slike, povlađivanje, anarhista, nasilje, zastrašivanje, ravnodušnost, Panteon, talac, izolacija, osveta, krstaški ratovi, tiranin, identitet, dominacija, let, sahrana, manipulacija, poreklo, izdajnik, zaslužena kazna, tragedija, nerv, mistifikacija i– Balkan.
– U Evropi su razumeli balkanizaciju jer im je tik pred vratima, mada je ona deo Evrope na margini – rekao je Bouvi. – Nije mudro izopštiti je jer je balkanizacija odgovorna za emigriranje evropske radne snage. Međutim, Balkan je takođe linija razdvajanja, metaforička ili stvarna, između Istočne i Zapadne Evrope, između tradicije Zapada i tradicije Orijenta, između Carigrada i Istanbula, Austrougarske i niza neuređenih suseda, Srba, Rusa, Italijana… Dok sam pisao “The Next Day”, mnogo sam čitao knjige o istoriji. Zamislite pritisak Franca Ferdinanda da ode i poseti Sarajevo. Bio je, čini se, neprijatan momak koji je voleo da ubija životinje samo zbog trofeja. Crna ruka pokušala je da baci bombu na njega, a kada je to propalo, pucali su na njega i njegovu ženu. To je bilo najavno zvono za veliki pokolj u Prvom svetskom ratu.

Dejvid Bouvi/Photo: YouTube printscreen
Dejvid Bouvi/Photo: YouTube printscreen

Ali čitava ta priča samo je mali gaf maestra medijske manipulacije kakav je Bouvi. Samo nekoliko meseci ranije, njegov spot za naslovnu numeru s povratničkog albuma The Next Day, u kome se pojavljuju holivudske zvezde Marion Kotijar i Geri Oldmen, zabranjen na Youtubeu. Kako i ne bi, kada je krvaviji od Petka trinaestog i Masakra motornom testerom zajedno. Za one koji nisu imali priliku da ga vide, ili su zažmurili posle prvih šest sekundi, Oldman igra sveštenika koji isprebija skitnicu pre nego što ušeta u klub pun polugolih žena. Marion pak na rukama ima stigme iz kojih lije krv po gostima, uključujući i samog Bowiea, odnosno kul reinakrnaciju Isusa Hrista. Tu je i pohotni papa sa zlatnom čukom i mnoštvo seksi vampirica. Kad je “šarenooki” šokirao, to je išlo – do kraja!  [/infobox]

Što se duhovnosti tiče, Bowie je svojevremeno rekao da “veruje u nešto i da ga muči to što ne može da bude ateista do kraja”.

I upravo ta činjenica učinila ga je najvećim. Dečak iz londonskog Brikstona pred sobom je uvek video novi izazov i novo pitanje. Pa i na samom kraju. I posle njega.

A.S.I.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime