Dejv Grol: Ne… I dalje ne mogu da slušam Nirvanu

0
197
Oglasi
Dejv Grol i Kurt Kobejn/Photo: ZouTube printscreen
Dejv Grol i Kurt Kobejn/Photo: ZouTube printscreen

Članovi Nirvane iskusili su jedan od najspektakularnijih proboja u rok istoriji, a potom su doživeli krah smrću frontmena Kurta Kobejna.

Dejv Grol od tada več decenijama ostvaruje platinaste tiraže kao frontmen Foo Fightersa, ali emocije vezane uz njegov matični bend još uvek mu otežavaju istinsko uživanje u muzici Nirvane.

– Meni je Nirvana kao 21-godišnjaku značila ličnu revoluciju. Sećate se kako je to imati 21 godinu? Mislite da znate sve. A nemate pojma – izjavio je Grol u intervjuu za GQ.

– Mislio sam da sve razumem. Ali Nirvana mi je dokazala suprotno; naučila me koliko toga zapravo još uvek ne znam. U bendu sam doživeo lične životne vrhunce, ali isto tako i padove. Ta iskustva su mi postala vodič za preživljavanje.

Neka od tih iskustava pomogla su Grolu da nastavi dalje posle Kobejnove smrti 1994. Priznao je da su mu bile potrebne godine da opet oseti ljubav prema muzici, kao i da još uvek ne može tek tako da pusti neki od albuma Nirvane i sluša ga sa zadovoljstvom, uprkos tome što je popularnost benda opstala, pa je ostao stalno okružen njihovom muzikom.

Dejv Grol i Kurt Kobejn/Photo: ZouTube printscreen
Dejv Grol i Kurt Kobejn/Photo: ZouTube printscreen

– Kad je Kurt umro, svaki put kad bih upalio radio, srce bi mi se ponovo slomilo. Ne slušam Nirvanu, ne. Iako ih uvek puštaju negde. Uđem u auto, na radiju su. Uđem u trgovinu, na radiju su.

Naravno, Grol  Nirvaninu glazbu ipak gleda iz neke drugačije perspektive u odnosu na ostatak sveta. Njemu su te pesme lične, i svako njihovo preslušavanje otvara vrata ponovnom proživljavanju iskustava koja su pomogla formiranju njegove današnje karijere i njegove profesionalne ostavštine.

– Sećam se svega sa snimanja tih albuma;  sećam se pantalona koje sam nosio kad smo ih snimali, sećam se onih dana kad je padao sneg… Još uvek pronalazim nova značenja u Kurtovim tekstovima. Nije da idem s namerom da ih ponovo analiziram, ali nekad me uhvate “faze”. Tada shvatim: “Bože, nisam znao da se tako osećao u tom periodu”.

HL/Izvor: soundguardian.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime