Dan kada je Dilan zakucao na nebeska vrata… 50 godina kultne pesme “Knockin’ on Heaven’s Door”

0
278
Bob Dilan/Photo: Jean-Luc Ourlin, wikipedia.org
Oglasi

Jedna od najpoznatijih, ako ne i najpoznatija pesma Boba Dilana, čuvena “Knockin’ on Heaven’s Door” izašla je prvi put u javnost, na današnji dan pre 50 godina, 13. jula 1973. godine.

Pesma je napisana kao muzika za film “Pat Garrett and Billy the Kid” iz 1973. Čak je i sam Dilan ostvario upečatljivu ulogu u ovom revizonističkom vesternu reditelja Sema Pekinpoa. Glumio je lika pod imenom Alias, a i sam tekst pesme je vezan sa radnjom filma. Objavljen je kao singl dva meseca nakon premijere, postao je svetski hit, dostigavši top 10 u nekoliko zemalja.

Šta sluša Bob Dilan? Da 100 puta pogađate…

Pesma je mogla da se tumači na dva načina, kao jednostvna priča na temu čoveka i njegove spiritualnosti, dok stiže na kraj njegovog zemaljskog puta, nakon čega se prepušta večnosti, ali i kao bukvalni stihovi koji slikaju scenu iz filma.

U toj sceni, lik pograničnog policajca kog je tumačio Slim Pikens, poslednjim dahom se oprašta od svoje supruge, koju zove Mama. “Mama take this badge off of me, I can’t use it anymore”.

Pesma za film snimala se po onom starom običaju, gde bend svira ispred velikog platna na kom se emituje film. Članovi benda su po prvi put tad čuli stihove, i gledali film, tako da su mnogi završli snimanje pesme sa suzama u očima.

Bob Dilan napisao pesmu za 10 minuta u kafiću, a sada je disk na kojem je snimljena prodao na aukciji za – 1,77 miliona dolara

Pesma je toliko jednostavna, a opet upečatljiva, da se nikad oko nje nisu raspredale neke velike priče, pop kulturne mitologije i rokenrol bele laži. Publika je u njoj uživala, a mnogi autori su je obrađivali. Erik Klepton je nedugo posle originalne verzije odsvirao obradu, i kroz celu karijeru joj se vraćao.

Guns N’Roses svoju verziju su počeli da izvode krajem osamdesetih, na svojim koncertima. Pošto je publika dobro prihvatila obradu, našla se i kao studijski snimak na albumu “Use Your Illusions 2”.Tom odlukom, pesma je došla do veće količine novih muzičkih fanova.

Manje poznata u odnosu na ove dva, ali i možda više emotivna je obrada kantautora Vorena Zivona, na njegovom albumu “The Wind” iz 2003. godine. Kad ju je snimao, Zivon je već bio u podmakloj fazi raka pluća i preminuo je pre izlaska albuma.

Britanska pop pevačica Gabrielle je semplovala čuvenih hit u pesmi “Rise”, a Dilanu se toliko pesma dopala da je dozvolio Gabrielle da koristi sempl za džabe i odrekao se daljih novčanih dobitaka koje pesma kasnije donosi. Ipak, Dilan nije bio imun na komercijalizaciju svoje umetnosti. Počeo je da proizvodi viski, sa imenom “Heaven’s door”.

Muzički magazin The Rolling Stone je u svom izbori 500 najboljih pesama svih vremena, ovaj klasik stavio na 192. mesto.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime