Dan jedne od najvećih tragedija rokenrola… Da li je na festivalu Roskilde 2000. moralo da umre 9 ljudi?

0
199
Oglasi
Rockside festiva/Photo: wikipesia.org
Rockside festival/Photo: wikipesia.org

Čuveni danski festival Roskilde, nažalost, na naslovne strane svih svetskih novina dospeo je zbog tragičnog događaja koji se dogodio 30. juna 2000. godine. Naime, počeo je svirati da Pearl Jam i njihovi članovi su uzalud molili publiku da ne stvara talase koji su se valjali prema pozornici, posebno kad je kiša potpuno raskvasila teren i po njemu je jedva moglo da se normalno kreće.

Što su ih više opominjali, nekoliko desetina hiljada psoetilaca sve više su se gurali napred, pa se ograda ispred bine srušila pod silnim pritiskom i devet osoba je bilo doslovno zgaženo ili ugušeno blatom. Koncert je prekinut (iako je na šest preostalih bina program nastavljen), a predviđeni nastup The Cure je otkazan.

Tragedija na koncertu… Džoana Sainz, pevačica grupe Super Hollywood, poginula na bini

Devet osoba, starosti od 17 i 26 godina pregaženo je kad je publika navalila napred. Službena istraga najviše je okrivila ponašanje publike, ali i obezbeđenje koje nije reagirovalo dovoljno brzo da zaustave koncert kako bi evakuisali povređene.

Policijska istraga je utvrdila da je zaista bio u pitanju bizarno nesrećan splet okolnosti, jer su organizatori ispoštovali sve procedure, a posetioci nošeni masom nisu primetili da gaze po telima drugih – oni koji jesu, pokušavali su da ih podignu sa zemlje. Ipak, članovi Pearl Jama u više navrata su ponovili da je Roskilde morao da učini više da spreči ovakvu tragediju.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime