Da li znate koja je najprodavanija pesma u istoriji? A snimljena je za samo 18 minuta…

0
434
Oglasi
Holiday Inn/ Photo: imdb.com
Holiday Inn/ Photo: imdb.com

Na današnji dan, 4. avgusta. 1942. godine, dok je na Starom kontinentu besneo Drugi svetski rat, u Njujorku je premijerno prikazan mjuzikl “Holiday Inn” sa Bingom Krozbijem i Fred Aster u glavnim ulogama, a jedna  pesma iz tog filma postaće najveći fenomen ikad.

Autor libreta i muzike za film bio je Irving Berlin, već u to vreme bio je slavan američki kompozitor. Za jednu od tema – “White Christmas” u izvođenju Binga Krozbija, ne zna se kada je tačno napisana, ali se zna datum njene live premijere – za Božić 1941. godine u programu NBC radija.

Holiday Inn/ Photo: imdb.com
Holiday Inn/ Photo: imdb.com

Snimak sa orkestrom urađen je, 29. 5. 1942. godine i, zvuči neverovatno iz ove perspektive, sve je obavljeno za 18 minuta!

Na 78-rpm ploči pesma se pojavila nekoliko dana pre filmske premijere, a kada je “Holiday Inn” prikazan, počela je priča o najslavnijem muzičkom naslovu do dana današnjeg.

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, “White Christmas” je apsolutno najprodavaniji naslov svih vremena. Navodi se podatak da je do početka novog milenijuma prodato oko 100 miliona primeraka, uključujući i singl i albumske varijante.

Istovremeno, poznato je više od 200 verzija koje su snimili poznati izvođači, od Elvisa Prislija 1957. do grupe Moody Blues 2003.

Ako niste znali: Bing Krozbi je snimio još jednu pesmu koja spada među najprodavanije u istoriji muzike, a reč je o “Silent Night”, takođe tradicionalnoj božićnoj temi.

Jedina koja im konkuriše za naslov najviše prodavane pesme jeste “Candle In The Wind 1997” Eltona Džona. Iznenađeni?

Izvor: glas.ba

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime