Da li znate ko je zaista Sun Mu? Ne zna ni Kim Džong Un. A voleo bi da zna…

0
278
Twitter.com@I_Am_Sun_Mu
Oglasi

Umetnik iz Severne Koreje Sun Mu je posle bekstva iz ove azijske diktature razvio specifičan stil satiričnih umetničkih radova opisanih kao “Dizni likovi s vojnom estetikom”, piše Guardian

Pošto se preselio u Južnu Koreju, njegovi radovi su postajali sve provokativniji, a pažnju su privukli svojom sposobnošću da parodiraju i imitiraju stil socijalnog realizma koji se neguje u Severnoj Koreji.

Sun Mu je umetnost studirao na fakultetu blizu Pjongjanga, a tokom vojne obaveze su ga angažovali da radi propagandne postere. 2001. godine Sun Mu je odlučio da napusti Severnu Koreju zbog gladi i nestašice hrane.

Twitter.com@I_Am_Sun_Mu
Twitter.com@I_Am_Sun_Mu

Preplivao je reku Tumen kako bi došao do Kine, a onda je preko Laosa i Tajlanda došao do Južne Koreje. Kako se navikavao na veće slobode u Seulu, Sun Mu je mešao slikarske stilove Severne Koreje sa političkim temama.

– Ne mogu da crtam i ispričam svoju životnu priču bez Kim Il Sunga i Kim Džong Ila – kaže on.

Ovaj umetnik bira da se ne pojavljuje u javnosti zbog straha da bi mogao da nanese štetu porodici koja još uvek živi u Severnoj Koreji.

Njegove slike izazivaju kontroverzu, pa se na jednoj izložbi pojavila policija da proveri da li se radi o “komunističkoj propagandi”, što je mogući zločin prema nacionalnim sigurnosnim zakonima Južne Koreje. Na drugoj izložbi jednu sliku su organizatori sklonili kako ne bi došlo do tuče između posetilaca i umetnika.

O ovom umetniku postoji i dokumentarni film koji ga prati dok se priprema za otvaranje kontroverzne samostalne izložbe u Pekingu.

Keri Park, direktor Dizajn instituta za unifikaciju, kaže da su njegove slike više od proste provokacije. U njegovim slikama “politički pop je kombinovan sa stvarnošću i iskrenošću njegovog života. Zbog toga njegove slike privlače širu publiku i dodiruju ljudska srca”, smatra Park.

Neki sugerišu da bi njegova dela mogla da butu ključna za unifikaciju i integraciju kulture dve Koreje. Sun Mu, iako srećan zbog tog mišljenja, smatra da to nije njegova dužnost. Međutim, nada se da će jednoga dana moći da održi izložbu svojih radova u Pjongjangu u Severnoj Koreji.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime