“Da li ste videli ovu ženu?” dobitnik nagrade AFIFS za najbolji srpski film

0
205
Dušan Zorić, Matija Gluščević, Čarna Vučinić i Božidar Zečević/ Photo: Damir Vujković
Oglasi

Ostvarenje “Da li ste videli ovu ženu?” reditelja Dušana Zorića i Matije Gluščevića ovogodišnji je dobitnik nagrade Asocijacije filmskih festivala Srbije (AFIFS) za najbolji srpski film.

Počinje 30. Festival evropskog filma Palić, Bogdanu Dikliću nagrada “Lifka”

Za najbolji film u srpskoj manjinskoj koprodukciji proglašeno je ostvarenje “Sneg i medved” turske rediteljke Selčen Ergun, u kome su učestvovali producenti iz Srbije Miloš Ivanović i Andrijana Sofranić Šućur (Set Sail Films). Odluku je donela Nacionalna sekcija Srbije Međunarodne Federacije kritičara (FIPRESCI).

Marija Kanjas dobitnica nagrade “Underground Spirit“ Festivala evropskog filma Palić

Nagrade za ova dva filma je 18. jula, na 30. Festivalu evropskog Filma Palić, dodelila Asocijacija filmskih festivala Srbije – AFIFS, koju čini sedam filmskih festivala u Srbiji: Festival evropskog filma Palić, Festival filmskog scenarija (Vrnjačka Banja), Festival glumačkih ostvarenja – Filmski susreti (Niš), Leskovački internacionalni festival filmske režije – LIFFE, Festival autorskog filma (Beograd), Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma (Kragujevac) i festival Slika u pokretu (Novi Sad).

Božidar Zečević, predsednik Nacionalne sekcije FIPRESCI Srbija, uručio je nagradu za najbolji srpski film producentkinji Čarni Vučinić, koja se poklonila publici zajedno sa rediteljima nagrađenog ostvarenja, Dušanom Zorićem i Matijom Gluščevićem.

Nagradu za najbolju srpsku manjinsku koprodukciju primili su Miloš Ivanović i Andrijana Sofranić Šućur.

Da li ste videli ovu ženu/ Photo: Non-Aligned Films Promo

Film “Da li ste videli ovu ženu?” reditelja Dušana Zorića i Matije Gluščevića premijerno je prikazan prošle godine na Filmskom festivalu u Veneciji, u okviru zvaničnog takmičarskog programa “Nedelja kritike” .

Osvojio je nagradu za najbolju režiju na Bangkok World Film Festivalu i nagradu kritike za najbolji film na 24. Međunarodnom festivalu nezavisnog filma “Black Movie” u Ženevi.

Kroz tri različita života, film prati život jedne sredovečne žene koja pokušava da iskoči iz svoje kože, stoji u sinopsisu ovog ostvarenja.

Film “Sneg i medved” turske rediteljke Selčen Ergun imao je svetsku premijeru na prošlogodišnjem, 47. festivalu u Torontuu. Osvojio je nagradu za najbolji debitantski film 2022. na Antalya Golden Orange Film Festivalu, a prikazan je na festivalima širom sveta.

Radnja filma prati mladu medicinsku sestru Asli, koja je nedavno dobila službu u malom snegom prekrivenom zabačenom gradu u Turskoj.

– U ovom malom gradu, gde su policajcima najveće probleme pričinjavali slepi miševi, iznenadni nestanak čoveka stvara pometnju. Korak po korak, Asli se nalazi usred vrtloga odnosa moći, tajni i sumnji – navodi se u opisu filma.

Miloš Ivanović i Andrijana Sofranić Šućur/ Photo: Damir Vujković
Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime