Da li je normalno da ovo bude normalno? U danskoj dečijoj seriji glavni lik ima – najduži ponos na svetu…

0
354
Oglasi
John Dillermand/Photo: printscreen
John Dillermand/Photo: printscreen

Džon Dilermand ima ogroman penis. I to takav da njime može da izvodi akcije spasavanja, slika murale, podiže zastavu, krade deci sladoled.

Danski kanal DR ima novu animiranu seriju o Džonu Dilermandu (u danskom žargonu njegovo prezime doslovno znači “čovek-falus”), muškarcu s najdužim polnim organom na svetu koji svoje teškoće i izazove savladava tim delom svog tela. Ne bi to možda ni bio tako veliki problem da ova serija nije namenjena deci od četiri do osam godina, piše NME.

Nije iznenađujuće što je serija izazvala raspravu o tome šta bi dobra dečja televizija trebalo da sadrži, a šta nikako ne bi smelo da se pojavi na njoj.

Podignuta optužnica protiv Netflixa… Ukazivanje na društveni problem ili dečija pornografija? Rešiće sud…

Od premijere koja je bila u subotu protivnici su osudili ideju muškarca koji ne može da kontroliše svoj reproduktivni organ.

– Je li ovo zaista poruka koju želimo da pošaljemo deci dok smo usred ogromnog #MeToo? pokreta- napisala je danska spisateljica An Lis Marstrand-Jorgensen i podsećada da serija dolazi samo nekoliko meseci nakon što je TV voditeljka Sofi Linde pokrenula danski pokret #MeToo.

Kristijan Gros, profesor i istraživač rodova sa Univerziteta Roskilde, rekao je da veruje da programsko slavljenje moći muških genitalija može samo da vrati ravnopravnost polova unazad.

– Ovekovečuje standardnu ideju patrijarhalnog društva i normalizuje “kulturu svlačionice”… koja je korišćena za opravdanje mnogih loših ponašanja muškaraca. To bi trebalo da bude smešno – pa se smatra bezazlenim. Ali nije. I ovome učimo svoju decu.

Ovu dečiju pesmicu svi smo kao klinci pevušili… a ona je ustvari nastala kao mračna, strašna rugalica

Erla Hajnesen Hojsted, psihološkinja koja radi s porodicom i decom, rekla je da veruje da protivnici serije možda previše razmišljaju.

– Glavni junak serije razgovara s decom i deli njihov način razmišljanja – a deci se genitalije čine smešnima – rekla je.

– Serija prikazuje čoveka koji je impulsivan i nije uvek pod kontrolom, koji greši – poput dece, ali što je najvažnije, on to to uvek ispravi. Preuzima odgovornost za svoje postupke. Što je lepo. On je odgovoran – ističe ona.

DR je odgovorio na najnovije kritike rekavši da je jednako lako mogao napraviti seriju “o ženi koja nema kontrolu nad svojim organima” i da je najvažnije da deca uživaju.

HL/Izvor: ravnododna.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime