Čuvena bas gitara koju razbija član grupe The Clash na coveru za “London Calling” dobila mesto u Muzeju grada Londona

0
225
Oglasi
The Clash/Photo: printscreen
The Clash/Photo: printscreen

Bas gitara koju je nezaboravno razbio basista grupe The Clash Pol Simonon biće izložena u stalnoj postavci Muzeja grada Londona do kraja ove godine. Taj muzej dokumentuje istoriju glavnog grada Velike Britanije od praistorije sve do modernog vremena.

Pol Simonon je razbio svoj Fender Precision bas u njujorškom Palladiumu u septembru 1979. godine, a fotografkinja Peni Smit snimila je taj dramatičan trenutak svojim 35 mm Pentax fotoaparatom. Fotografija se kasnije našla na legendarnom albumu grupe The Clash ‘London Calling’.

Sviraj kao The Clash… Fender predstavio dve nove “Joe Strummer” gitare, jedna od njih skupa je kao vatra

Fotografija na kojoj se vidi kako Simonon podiže gitaru kao sekiru , postala je deo rock folklora nakon što je frontmen Džo Stramerodabrao za naslovnu fotku albuma ‘London Calling’ objavljenog te iste 1979. godine.

London Calling, cover
London Calling, cover

Kako piše The Guardian, Simonon je tokom koncerta bio ‘jako loše volje’ i frustriran je razbio gitaru zbog publike koja je sedela na svojim mestima i nisu pokazivali gotovo nikakvu reakciju tokom njihovog koncerta.

Jail Guitar Doors… Ili kako je B strana singla benda The Clash otvorila vrata rokenrolu u zatvorima

Ovih dana je potvrđeno da će gitara pronaći svoje mjesto kao deo stalne postavke Muzeja grada Londona. Bas je prethodno bio izložen od 2019. do 2020. godine u sklopu velike izložbe o grupi The Clash.

HL/Izvor: nacional.hr

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime