“Čudna” fretless gitara Beatlesa ponuđena na aukciji za 400.000 funtii! Ali prava priča je kako je trenutni vlasnik došao do nje…

0
197
Oglasi
Gitara Beatlesa na aukciji/Photo: printscreen
Gitara Beatlesa na aukciji/Photo: printscreen

“Čudna” i raritetna gitara koja je nekada bila u vlasništvu Beatlesa Džona Lenona i Džordža Harisona, na BBC sajmu Antiques Roadshow ponuđena je na prodaju za 400.000 funti.

Prototip fretless gitare, napravljene 1960-ih, pojavila se u nedelju na aukciji. Njen trenutni vlasnik radio je kao studijski muzičar za filmsku kompaniju čiji je suosnivač Harison, koji ga je u jednom momentu zamoliio da odsvira jednu deonicu.

– Odsvirao sam nekoliko nota, a on je rekao: “Da, definitivno više iz nje možeš da izvučeš nego ja. Bolje ti ide, zašto onda da je nemaš”.

Bartell’s iz Kalifornije napravio je instrument koji je vlasnik Rej opisao kao “čudnu stara sprava za sviranje”.

Antiques Roadshow ekspert Jon Badli, potvrdio je autentičnost gitare:

– Ono što je zaista važno je poreklo i to se vidi na fotografiji – u kolekciji Džordža Harisona. Ne možete bolje od toga.

Procenjujuči gitaru između 300.000 i 400.000 funti, dodao je: – Mislim da je u mojih 25 godina iskustva to najskuplja stvar koju sam ikada video.

MAJKL DŽEKSON I DŽORDŽ HARISON NA BBC RADIJU 1: PRONAĐEN IZGUBLJENI INTERVJU IZ 1979.

Vlasnik je rekao da je i dalje redovno svira:

– Nikada nisam zaista razmišljao o vrednosti, kao što ni o tome da mi je Džordž bio prijatelj i p svemu što uz to ide. Nisam shvatio da vredi toliko novca. Sreća pa je ne držim u kući.

Pre dve godine gitara koju je Harison koristio na poslednjem nastupu The Beatlesa u Liverpool’s Cavern Clubu prodata je na aukciji za 347.000 funti.

HL/Izvor: bbc.co.uk

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime