Čovek “u koži” veštačke inteligencije… Ivan Grobenski objavio singl i spot “Dynamite”

0
160
Ivan Grobenski/Photo: Vana Katančić i Ivan Gundić
Oglasi

Objavljen je novi singl “Dynamite” Ivana Grobenskog s njegovog istoimenog predstojećeg albuma koji planira da objavi sledeće godine.

Instrumentalno mi je bilo teško da se odmaknem od prošlog albuma “Apocalipstick”, novi zvuk sam morao da tražim u potpuno drugačijem načinu rada. Nekoliko je mojih odluka odigralo ključnu ulogu u formiranju zvuka novog albuma. Prvenstveno da ništa ne odsviram, a drugo da se sve vrti oko već gotovih semplova koje treba značajno modifikovati. Osim toga, tu je i repovanje koje se čini zavodljivo lakim nekome ko se u tome nije ozbiljno okušao – kaže Ivan.

Ivan Grobenski – Dynamite, screenshot

Vruća tema 2023. godine je veštačka inteligencija, odnosno AI. Grobenski preispituje odnos između AI-a i autorskog rada, odnosno načina i izvora kreativnosti naspram one veštačke:

Ako vam je dosta patetičnih božićnih pesmica poslušajte “Happy for Christmas” Ivana Grobenskog

– Veštačka inteligencija ne posjeduje imaginaciju u ljudskom smislu. Ne može da stvori nešto ni iz čega. Umesto toga, izuzetno brzo ‘uči’ na temelju već gotovih predložaka i podataka, a onda ih kompilira i kolažira. Na novom albumu nastojim da se ponašam kao ‘čovek AI’, mjenjajući iz temelja sopstveni pristup pisanju muzike i teksta – pojasnio je Grobenski, dodajući kako je polazišna točka kreacije dosad uvek bila u određivanju ‘o čemu je nešto’, dok je u ovom slučaju proces i način rada na prvom mestu.

Ivan Grobenski – Dynamite, screenshot

Reditelj i snimatelj video spota je Bojan Koštić s kojim Grobenski sarađuje još od vremena grupe Moskau. Za miks i mastering pesme bio je zadužen Marin Hraščanec, a singl je objavio Intek Music.

Pogledatje spot za “Dynamite”:

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime