Četvrti pozorišni festival “Upad” od 10. do 16. maja u SKCNS Fabrika

0
280
Druga mapa, foto Silvija Dogan
Oglasi

Pozorišni festival “Upad”, koji je pokrenuo Studentski kulturni centar Novi Sad, održava se po četvrti put, od 10. do 16. maja u Fabrici SKCNS.

Ovaj pozorišni festival deo je evropskog projeka “Be SpectACTive!” koji se bavi razvojem publike. SKCNS učestvuje u projektu kao partnerska organizacija.

Osnovna ideja “Upada” je promovisanje i popularizacija pozorišne umetnosti za mlade, a sve predstave u programu izabrali su aktivni mladi gledaoci: Pavle Hrnčić, Mila Pajić, Amelia Stakić, Anja Pejinović, Višna Vukajlović, Marija Đurđević, Kristina Nestorović, Petra Protić, Nikolina Đenadija, Staša Kecojević, Jelena Laketić i Lana Trklja.

Festival počinje u utorak, 10. maja u 20 časova u SKCNS Fabrika, izvođenjem predstave “Suze Svetog Lavrentija”, Narodnog pozorišta “Sterija” iz Vršca, a nastavlja se u sredu, 11. maja kada će, u 20 časova biti izvedena predstava “Praktični vodič kroz sujeverje”, Instituta za savremenu igru i Teatra Vuk.

Suze Svetog Lavrentija, plakat
Suze Svetog Lavrentija, plakat

U četvrtak, 12. maja, u 20 časova na repertoaru je performans “Koren”, Šane Mej Brin i Luka Kaserlija koji dolaze iz Irske, dok će u  petak, 13. maja, u 20 časova, biti izvedena predstava “Playing reality”, nastala u produkciji Udruženja Domino iz Hrvatske. U subotu, 14. maja, u dva termina – od 12 i 17 časova na programu je predstava “Druga mapa”, nastala u produkciji CDAT iz Španije.

Igor & Moreno Idiot Syncrasy
Igor & Moreno Idiot Syncrasy

Performans “Babae”, koji izvodi Džoj Alpuerto Riter, nastao je u sklopu programa Aerowaves – Ringside i biće izveden u nedelju, 15. maja u 17 časova u SKCNS Fabrici. Predstava se gleda uz korišćenje tehnologije virtualne realnosti. Istog dana, u 20 časova na program je predstava “Ćao svima” u produkciji Reflektor teatra iz Beograda.

U ponedeljak, 16. maja u Baletskoj školi biće izvedena  predstava “Idiot-Syncrasy”, nastala u sklopu programa Aerowaves – Ringside, koja se takođe gleda u virtuelnoj realnosti a izvođenje je zatvorenog tipa, namenjeno učenicima i učenicama Baletske škole.

Za učenike i studente ulaz je besplatan na sve predstave, uz obaveznu rezervaciju na email upadfestival@gmail.com. Redovna cena ulaznice je 500 dinara i moći će da se kupi pred početak predstava u Fabrici.

Sophiensaele_WitchDance/Foto: Katja Renner
Sophiensaele_WitchDance/Foto: Katja Renner

“Be SpectACTive!” je međunarodni projekat koji se realizuje u okviru EU programa Kreativna Evropa – Kultura, i koji okuplja 19 partnera iz 15 zemalja širom Evrope. U fokusu projekta je razvoj aktivne publike i participacija, kao i međunarodna mobilnost umetnika. Festival “Upad” podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za finansije, Fondacija “Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i EU program Perform Europe, kao i fondovi Creative Ireland Longford i Culture Ireland.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime