Bura oko Zlatnih globusa… Skarlet Johanson najglasnija: Njihovo seksističko ponašanje mora da prestane

0
228
Oglasi
Skarlet Johanson (Crna udovica(/ Photo: Promo (MCF)
Skarlet Johanson (Crna udovica(/ Photo: Promo (MCF)

Glumica Skarlet Johanson pridružila se kritikama na račun tela koje stoji iza nagrada Golden Globe zbog načina na koji planira da se bori protiv diskriminacije.

Organizatori Zlatnog globusa, holivudsko udruženje stranih medija (HFPA) optuženo je za nedostatak raznolikosti i nejasnog rada.

Ranije ove nedelje telo je glasalo za reforme kako bi proširilo svoje članstvo.

Ali gospođa Johanson je među zvezdama i ličnostima iz industrije koje kažu da joj je i dalje potrebna “temeljna reforma”.

Zašto?

Zlatni globusi su po profilu na drugom mestu iza Oskara, ali organizatori su optuženi za diskriminatornu praksu, prihvatanje “besplatnosti” i druge etičke propuste.

Saša Baron Koen dobio Zlatni globus, pa javno rekao ono što organizatori nikako nisu želeli da čuju

U februaru je ekspoze u Los Angeles Timesu otkrio da među 87 članova organizacije nije bilo crnaca koji su glasali za nagrade.

Ove nedelje HFPA je predstavio paket reformi kako funkcioniše u pokušaju da organizaciju učini inkluzivnijom.

Oni uključuju proširenje članstva, sa naglaskom na regrutovanju crnaca, i angažovanje savetnika za raznolikost. Takođe je saopštilo da će olabaviti svoj plašt tajnosti i stroga pravila prijema.

– Današnji glas za reformu Asocijacije potvrđuje našu posvećenost promenama – rekao je predsednik HFPA Ali Sar u četvrtak u izjavi.

Mnoge poznate holivudske ličnosti rekle su da inicijative nisu dovoljno dobre.

Golden Globe Awards/Photo:  facebook
Golden Globe Awards/Photo: facebook

Skarlet Johanson, koja je nominovana za pet Zlatnih globusa, pozvala je ostale u filmskoj industriji da bojkotuju organizaciju ukoliko ona ne napravi značajne interne promene.

36-godišnjakinja se prisetila da se suočila sa “seksističkim pitanjima i primedbama određenih članova HFPA koje su se graničile sa seksualnim uznemiravanjem”.

– Ukoliko ne postoji neophodna temeljna reforma unutar organizacije, verujem da je vreme da se povučemo iz HFPA i usredsredimo se na značaj i snagu jedinstva unutar naših sindikata i industrije u celini – rekla je.

Mark Rufalo, njen kolega iz “Osvetnika”, pridružio joj se, napisavši da su reforme HFPA “obeshrabrile” u objavi na društvenim mrežama u petak.

– Sada je vreme da se ispravi nepravda iz prošlosti – rekao je on. – Iskreno, kao nedavni dobitnik Zlatnog globusa, ne mogu da se osećam ponosno ili srećno što sam dobitnik ove nagrade.

U međuvremenu, studiji Netflix i Amazon rekli su da će prestati da posluju sa HFPA dok ne apdejtuju svoje reformske planove.

Izvršni direktor Netflixa Ted Sarandos rekao je da je njihov konakt stavio na čekanje “dok se ne naprave značajnije promene”.

Kritika HFPA izbila je na površinu u februaru kada je LA Times napisao članak u kojem se detaljno navode navodni etički sukobi i drugi prekršaji.

Dodeljeni Zlatni globusi… Ovo su najbolji filmovi i serije za 2020. godinu

Posle objavljivanja te priče, više od 100 holivudskih PR firmi zapretilo je da će savetovati zvezde koje predstavljaju da ne rade sa HFPA ako se ne promene.

Oni su organizaciju optužili za “diskriminatorno ponašanje, neprofesionalizam, etičku neprimerenost i navodnu finansijsku korupciju”.

Ista grupa je rekla da će uprkos ovonedeljnim promenama nastaviti da bojkotuje HFPA.

HFPA nije odgovorila na zahtev BBC-ja za komentarom.

HL/Izvor: bbc.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime