Budite slobodni, uprkos svemu… Počela 18. Slobodna zona

0
397
Slobodna zona otvaranje
Slobodna zona otvaranje/ Photo: Olivera Indić
Oglasi

Filmski festival Slobodna zona zvanično je počeo u četvrtak, 3. novembra u MTS dvorani, kada ga je svečano proglasio otvorenim hrvatsko-danski glumac Zlatko Burić, jedna od zvezda filma “Trougao tuge”, prikazanog na otvaranju.

– Jako sam radostan što sam večeras ovdje i što mogu podijeliti sa vama trenutke gledanja filma koji smo zamislili kao jednu gorko-slatku satiru koja grize ovu sadašnjost na onim mjestima na kojima boli. Ponosan sam da mi je pripala čast da izgovorim da je festival počeo i da je otvoren – izjavio je Burić.

Direktor festivala i jedan od selektora, Rajko Petrović, istakao je da ovogodišnji program broji više od 70 igranih i dokumentarnih filmova.

– Ovo je možda najbolja selekcija koju smo do sada uradili i lepo je što se to poklopilo sa punoletstvom festivala – rekao je Petrović.

On je podsetio da će se prateći program Kompas Slobodne zone – koji podstiče debatu o temama pokrenutim u pojedinim ostvarenjima – ove godine održati u Novom Sadu.

Petrović je posebno pozdravio Oliveru Ranđić, koleginicu koja je godinama radila kao koordinator festivala i pomogla da festival poraste, i poželeo joj brz oporavak.

Ivan Bakrač, selektor Regionalnog takmičarskog programa Horizonti Balkana, pozdravio je “fenomenalne goste, autore sa Balkana i iz čitave Evrope koji su došli da učestvuju u razgovorima sa publikom posle svojih projekcija”.

Branka Pavlović, selektorka Međunarodne takmičarske selekcije, Ženske linije i Selekcije 14+ citirala je stihove muzičarke Betine Vegner, zvezde dokumentarca “Betina”, iz pesme “O zapovestima”:

Stoj uspravno dok svi drugi sede
Budi vetar dok se drugi znoje
Budi glasna dok svi drugi ćuti
Pokaži se dok se drugi kriju
Ne pretvaraj se nikad da si neko drugi
Kada te povrede nikada ne plači
Nadaj se i kad voda je do grla
U blagostanje se nikad ne utopi
Uvek svakom kaži kako stvari stoje
Sa slabijim uvek solidarna budi!
Nisam ih prekršila nikad osim jedne – ponekad ja ipak plačem kada me povrede

– Budite slobodni, uprkos svemu – poručila je Branka.

Ovogodišnja 18. Slobodna zona biće održana do 8. novembra u bioskopima Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca, a za publiku iz cele Srbije na platformi KinoKauch deo filmova biće dostupan od 9. do 23. novembra.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime