“BUDI BOG S NAMA”… Slobodan Šijan snima film o Bošku Tokinu i zlatnim danima Beograda

0
475
Oglasi
Slobodan Šijan/Photo: YouTube printsvreen
Slobodan Šijan/Photo: YouTube printsvreen

Objavljeni su rezultati konkursa Rumunskog filmskog centra (Romanian Film Center – CNC ), a jedan od pobednika je i projekat novog filma Slobodana Šijana, koji sada nastaje kao koprodukcija Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Češke, Bugarske i Rumunije. Tom prilikom projektu ove većinske srpske koprodukcije odobrena je podrška od oko 147 hiljada evra, i to u tematskom odeljku konkursa, ovog puta usredsređenom na komedije.

“Budi Bog s nama” produciraju produkcijska kuća Gargantua Films i producent Marko Paljić. Hrvatski koproducent je Maxima film. Tu su i crnogorska kuća Artikulacija Film i Sirena Film iz Češke. Reč je o filmu o Bošku Tokinu (1894-1953), vizuelnom umetniku i reditelju prvog srpskog avangardnog filma, a po scenariju koji su napisali Biljana Maksić, Vladimir Mančić i Slobodan Šijan. Očekuje se da će Tokina tumačiti Miloš Biković, trenutno najpopularniji srpski glumac mlađe generacije.

Projekat je učestvovao na marketima Fest Forward (specijalna nagrada zirija), CineLink u Sarajevu (specijalna nagrada žirija), Koprodukcionom marketu u Briselu i bio odabran za francusko-srpske filmske susrete 2017. godine. Osim od pomenutih nacionalnih centara, projekat ovog filma je dobio podršku programa MEDIA – Kreativna Evropa.

Boško Tokin, arhivska fotografija
Boško Tokin, arhivska fotografija

Boško Tokin (1894-1953), bio je nepravedno skrajnuti pisac i prvi srpski filmski kritičar. Produkcijska kuća Gargantua Films opisuje projekat sledećim rečima: “Ovo je priča o Bošku Tokinu i snimanju prvog avangardnog filma na ovim prostorima – “Budi Bog s nama”. Upoznaćemo Beograd iz zlatnog doba dvadesetih godina prošlog veka, Beograd avangarde, dadaizma, futurizma i zenitizma; Beograd regtajma, džeza i čarlstona; Beograd automobilizma, aeroplana i seksualne revolucije; Beograda koji je tada smatran Parizom na Balkanu. Film “Budi Bog s nama” nestao je misteriozno posle snimanja, a kroz Tokinovu priču saznaćemo istinu o njegovoj sudbini. Koliko je snimanje tog filma bilo bitno, govori i činjenica da je u njega bila uključena cela elita tadašnje države, od Ive Andrića, Miloša Crnjanjskog, Tina Ujevića, pa sve do Žanke Stokić, Ite Rine, Kralja Aleksandra, Tita i mnogih drugih znamenitih ličnosti naše istorije”.

Slobodan Šijan je režirao filmske klasike: “Kako sam sistematski uništen od idiota”, “Ko to tamo peva”, “Maratonci trče počasni krug”, “Davitelj protiv davitelja”…

https://www.youtube.com/watch?v=Ojp73Z0x064

HL/Izvor: espreso.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime