Britanski muzički stručnjaci odlučili: Ovo su pet najboljih albuma u 21. veku

0
250
Oglasi

Britanski muzički stručnjaci nedavno su napravili top listu najboljih studijskih albuma koji su objavljeni u periodu od 2000. godine do danas, a u obrazloženju istakli su da nju čine ostvarenja iz različitih muzičkih žanrova, pa su se među najboljim našli pop, rok, elektro i rep izvođači i bendovi.

Ejmi Vajnhaus/Photo: facebook@amywinehouse
Ejmi Vajnhaus/Photo: facebook@amywinehouse

Ejmi Vajnhaus – “Back to Black”

Na prvom mestu liste najboljih albuma nalazi “Back to Black” Ejmi Vajnhaus iz 2006. godine. Kritičari smatraju da sam naslov albuma zvuči zastrašujuće i da je već tada otkrio njen poziv u pomoć, jer se pevačica okrenula konzumaciji narkotika zbog kojih je na kraju i izgubila život.

Producent Mark Ronson smatra da ovo izdanje sadrži zvuk luksuza, gde se mogu čuti primese popularne muzike iz prošlog veka kao što su du vop, soul i hip-hop. On je u svojoj kritici istakao da je Ejmi ove žanrove uvek pevala u pogrešnoj intonaciji, ali kada bi ona to izvodila, sve bi zvučalo savršeno dobro.

The Strokes/Photo: YouTube printscreen
The Strokes/Photo: YouTube printscreen

The Strokes – “Is This It?”

Nakon što je britanski pop polako prerastao u indi zvuk, a američko tržište se gušilo u pop pank zvuku, debi album “Is This It?” iz 2001. njujorškog kvinteta “The Strokes” pokazao je kako rokenrol može ponovo da bude najtraženiji žanr.

Ovaj sastav uspeo je da na velika vrata vrati zvuk za koji su svi mislili da je ostao u 20. veku.

Kanje Vest/ Photo: youtube.com printscreen
Kanje Vest/ Photo: youtube.com printscreen

Kanje Vest – “My Beautiful Dark Twisted Fantasy”

Kako britanski muzički stručnjaci kažu, Kanje Vest je 2010. godine napravio pravo remek-delo. Kritičari smatraju da je u ostvarenju “My Beautiful Dark Twisted Fantasy” ukomponovao akorde državnih himni, tekstove psiho drame kao i gostovanja kolega sa scene od Bon Ajvera do Niki Minaž.

Muzički stručnjaci smatraju da je ovim albumom Kanje uspeo u jednu celinu da spoji zvuk soula i bluza sa svim zvukovima digitalne kulture.

Kendrik Lamar/Photo: facebook@kendricklamar
Kendrik Lamar/Photo: facebook@kendricklamar

Kendrik Lamar – “To Pimp a Butterfly”

Prateći uticaje bit scene iz Los Anđelesa tokom 2015. godine, koja uključuje radove Kamasi Vašingtona i Flajing Lotusa, Lamar je proširio mogućnosti rep zvuka koji je gajio jedan stil od 2010. godine. On je uspeo da u već utvrđeni žanr doda primese neosoula, džeza i fanka.

Pesma “The police-baiting Alright” postala je himna boraca za ljudska prava, a ceo album simbol proslave bogatstva crnačkih umetnika.

Bijonse/Photo: YouTube printscreen
Bijonse/Photo: YouTube printscreen

Bijonse – “Beyoncé”

Ljubav i poštovanje oduviek su bili motivi pesama Bijonse, međutim ove teme su se ujedinile u njenom petom albumu koji je objavila 2013. godine.

Stručnjaci su istakli da nikada ranije nije izrazila toliko strasti kao na ovom materijalu.

Pevačica je uradila tada nešto što nije bilo svojstveno muzičarima, pa je tako za svaku pesmu s albuma snimila spot, zbog čega je postala vodeća zvezda u eri marketinga i prodaje albuma.

Izvor: cdm.me

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime