Brexit&Rock&Roll… Velika Britanija od 2021. uvodi vize za sve gostujuće umetnike iz EU

0
176
Oglasi
Brexit gitara/Photo: vivimilano.corriere.it
Brexit gitara/Photo: vivimilano.corriere.it

BrizanskiHome Office je u utorak objavio da će se za umjetnike, zabavljače i sportiste iz Evropske unije primenjivati ista pravila koja se trenutno primenjuju na njihove kolege koji nisu građani EU posle Brexit tranzicije u decembru.

Trenutno umetnici i njihovi sastavi mogu slobodno da putuju iz EU u Ujedinjeno Kraljevstvo i obrnuto bez zahteva za radne dozvole ili vize. Ali pošto prestane sloboda kretanja, i umetnicima iz EU i onima koji nisu iz EU članica trebaće viza Tier 5 za nastup u Velikoj Britaniji, tj. za učestvovanje na takmičenjima ili audicijama, promotivnim aktivnostima, radionicama, predavanju o svom radu i učestvovanju u kulturnim događanjima ili festivalima.

Ovom najavom, ukratko spomenutim političkim dokumentom, Home Office dolio je hladnu vodu u nadu da će britanska muzička industrija ostvariti recipročne aranžmane između Velike Britanije i EU omogućujući umetnicima da nastave da sekrećui i rade bez dodatnih papira ili troškova. Kao odgovor, asocijacije muzičke  industrije u Velikoj Britaniji zatražilile su izdavanje dvogodišnjih radnih viza kako bi se donekle olakšala situacija umetnicima da bi mogli slobodno da putuju na relaciji EU – UK zbog posla.

BREXIT UBIJA ALTERNATIVU! STRANI MUZIČARI MORAĆE DA ZARAĐUJU NAJMANJE 33.000 EVRA GODIŠNJE DA BI DOBILI RADNU VIZU U VELIKOJ BRITANIJI

Odluka takođe otkriva razlike u mišljenjima unutar vlade, nakon što je ministar kulture Najdžel Adams prošlog meseca rekao da je “apsolutno neophodno” zaštititi slobodno kretanje umetnika nakon 2020. u intervjuu za Music Week. Debora Anets, izvršna direktorka Udruženja muzičara, rekla je da su “duboko razočarani” činjenicom da je isključeno slobodno kretanje muzičara i ostalih umetnika iz EU.

– Zamolili bismo i američku vladu da ponovno razmotri naš poziv za dvogodišnju višestruku vizu – rekla je. – Bilo koji budući imigracijski sistem ne postoji izolovano i ima ogromne posledice na pregovore o trgovinskim ugovorima između EU i SAD i uzajamnim dogovorima. Od vitalnog je značaja da svaki imigracijski sistem podržava muzičare koji će morati da gostuju u EU nakon Brexita – izjavila je Anets.

HL/Izvor: ravnododna.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime