Brajan Mej konačno objasnio zašto “We Are The Champions” nema klasičan gitarski solo… “Kriv” je, naravno, Fredi

0
164
Quwwn/Photo: Carl Lender, wikipedi.org, public domain
Oglasi

Brajan Mej otkrio je kako je teklo stvaranje jednog od najvećih Queen hitova svih vremena, “We Are The Champions”, i razlogu zašto pesma nema, kao što je to bilo uobičajeno u to vreme, gitarski solo.

U novom intervjuu za Total Guitar, roker otkriva da uprkos tome što u pesmi ima mnogo gitara, među članovima nikada nije bilo reči o “solo brejku”. Umesto toga, dok su pravili pesmu Fredi je imao ideju da se pred kraj pesme gitara “bori” sa njegovim glasom.

– To je čudna priča – dodaje Mej. – Odradio sam deo ritma za tu pesmu, i nekako sam zaboravio na to. A onda, mislim da smo bili u Wessex studijimam i došlo je prilično brzo vreme kada smo to miksovali, i odjednom sam pomislio: “Nisam baš razmišljao o ovome, tamo nema baš nikakve gitare”.

Ne treba nam dokaz da je bio najbolji, ali… Evo kako zvuči izolovani vokal Fredija Merkjurija u “We Are The Champions”

Vraćajući se u studio narednog jutra, Mej kaže da je “u suštini prepravio većinu, jer sam to mogao mnogo jasnije da čujem u svojoj glavi”.

– I ubacio sam te delove koji odgovaraju, odgovore glavne gitare na Fredijev vokal, posebno na kraju. Takođe, opet, one male stvari tipa zvončića u drugom stihu, jer sam to skicirao, ali nije bilo sasvim jasno. Pa sam sve to ponovio. A Fredi se vratio i rekao: “Oh, sviđa mi se šta si uradio sa gitarom na kraju. Želim da budem siguran da ćemo ga miksovati tako da se gitara bori sa vokalom na svakoj tački na kraju. Trebalo bi to da bude bitka!’

Queen i Adam Lambert snimili novu verziju pesme “We are the champions”… Jedna reč više nije ista

Da bi ostvario svoju viziju, Fredi je na kraju imao “ruku na gitarskom potenciometru“ tokom miksanja pesme, prizor koji Mej naziva “neobičnim” jer on je “obično imao prste na vokalu, a ja na gitari”.

– Ali on je rekao: “Ne, želim da rukujem gitarom. Želim da pritisnem tu gitaru da budem siguran da se bori sa vokalom’. Dakle, to je način na koji je to urađeno – objasnio je Mej i dodao:

– Tako da ta pesma nema solo kao takav, i mislim da mu nikada i nije bio potreban.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime