Bob Geldof & The Boomtown Rats dolaze u Zagreb

0
185
The Boomtown Rats, press promo
Oglasi

Ser Bob Geldof i njegovi The Boomtown Rats dolaze u zagrebačku Tvornicu kulture sledećeg proleća.

Legendarni Bob Geldof, jedna od najznačajnijih ličnosti panka i novog talasa, i njegov bend naći će se pred zagrebačkom publikom u petak, 26. aprila.

Boomtown Rats je osnovan u Dablinu 1975. godine. Već između 1977. i 1985. snimili su nekoliko hitova. Svojom glasnom muzikom, gnevnim porukama i odnosom prema vlasti i crkvi, 70-ih godina zaslužili su simpatije omladine širom Irske i postali inspiracija i simbol otpora. Frontmen i glavni vokal grupe je Bob Geldof, a originalni članovi benda bili su Geri Roberts (glavna gitara), Džoni Fingers (klavijature), Pit Briket (bas), Džeri Kot (gitara) i Sajmon Krou (bubnjevi).

Da 16-godišnja Brenda nije “pukla” i napravila masakr u školi u San Dijegu, možda Bob Geldof ne bi postao slavan

Brenda, inspiracija za pesmu “I Don’t Like Mondays”, i dalje je u zatvoru i 44 godine posle zločina

The Boomtown Rats su prvo bili na turneji sa bendovima Ramones i Talking Heads, a ubrzo su postali jedan od najznačajnijih bendova 70-ih i 80-ih. Nekoliko njihovih singlova završilo je u prvih 10 top lista, a platinasti albumi su im doneli Brit Awards, Ivor Novello Awards i Grammy. Bend je ušao u istoriju pesmom “Rat Trap” kao prvi irski bend koji je imao hit broj 1 u Velikoj Britaniji. Pesma “I Don’t Like Mondays”, koja je nastala kao odgovor na pucnjavu u školi u Kaliforniji, zauzela je visoka mesta na top listama u čak 32 zemlje i dospela na američki Bilbord Hot 100.

Bend je objavio šest albuma koji su obeležili i promenili tok čitavog muzičkog perioda: “The Boomtown Rats” (1977), “A Tonic For The Troops” (1978), “The Fine Art of Surfacing” (1979), “Mondo Bongo” (1980), “V Deep” (1982) i “In The Long Grass” (1984).

Bob Geldof razočaran putem kojim ide ovaj svet: Live Aid danas ne bi mogao da se dogodi

Bend se raspao 1986. godine, ali se ponovo okupio 2013. bez Džonija Fingersa. Pridružili su im se Alan Dan na klavijaturama i Daren Bil na gitari. Nakon povratka na scenu, The Boomtown Rats su nastavili da rasprodaju koncerte u Velikoj Britaniji i Evropi i nastupaju na velikim festivalima. Godinu dana nakon ponovnog okupljanja, objavili su klasičnu kompilaciju “So Modern – The Boomtown Rats Collection”, koja je uključivala najveće hitove.

HEADLINE HISTORY: Dan kada je scena upoznala bučne gradske pacove

Bob Geldof je poznat po svom humanitarnom radu, a 1984. je okupio supergrupu Band Aid zajedno sa Mižom Jurom kako bi prikupio novac za pomoć gladnima u Africi. Geldof je takođe koautor pesme “Do They Know It’s Christmas“, jednog od najprodavanijih singlova ikada. Iste godine organizovao je i najpoznatiji humanitarni koncert svih vremena – Live Aid. Koncert je istovremeno održan na stadionu Vembli u Londonu i Džon F. Kenedi u Filadelfiji, a potom je usledio Live 8 – serija koncerata u 11 svetskih gradova. Zbog njegovog humanitarnog rada, kraljica Elizabeta ga je odlikovala najvišim priznanjem, Ordenom Britanske imperije, a iako on nije državljanin Komonvelta i zbog toga ne može da koristi tu titulu, mediji su počeli da ga oslovljavaju sa ser Bob Geldof. Narednih nekoliko godina posvetio se borbi za siromašne i eksploatisane, što se odrazilo i na njegovu muzičku karijeru. Postao je poznat kao aktivista, humanitarac i borac za ljudska prava, a ovaj stav je ugradio u svoju muziku, odnosno The Boomtown Rats.

The Rats su svoje poslednje izdanje, prvo posle “In the Long Grass” iz 1984. godine, objavili pod naslovom “Citizens of Boomtown” u martu 2020. godine. Bilo je to prvo izdanje koje su snimili kao četvoročlani bend, bez Fingersa na klavijaturama. 2022. godine umro je glavni gitarista Geri Roberts.

Povratak bučnih gradskih pacova… Bob Geldof i Boomtown Rats objavili studijski album posle 36 godina… i dokumentarac… i knjigu…

Bob Geldof i The Boomtown Rats nastavljaju da sviraju i dele poruku društvene svesti i važnih ljudskih vrednosti kroz svoju bezvremensku muziku. Takav doživljaj biće pripremljen i 26. aprila u Tvornici kulture.

Ulaznice po početnoj ceni od 30 evra mogu da se nabe i online na Entrio.hr. Redovna cena ulaznice biće 35 evra, dok će na dan koncerta za ulaznicu biti potrebno izdvojiti 40 evra. U prodaji su i VIP ulaznice po ceni od 49 evra.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime