Blaža i Kljunovi proslavili 30. rođendan benda koncertom u prepunoj Amerikani… evo kako je bilo

0
644
Blaža i Kljunovi u Amerikani/Photo: Bojan Nikolić
Oglasi

Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi obeležili su 13. januara jubilej – 30 godina karijere – skoro tročasovnim koncertom u sali Amerikana Doma omladine Beograda.

Blaža je prošetao je publiku kroz istoriju od tri decenije, tri studijska albuma Kljunova (“Plagijati i obrade”, “Seks droga i Bodiroga”i “Pare ne vraćamo”) i nekoliko live izdanja, a koncert je započeo obradama “Da bog da crk’o rokenrol” Elvisa J. Kurtovića, “Na morskome plavom žalu” i “Srce na cesti” Jure Stublića i grupe Film, pa nastavio hitom “Dole, dole”.

– Ljudi, 30 godina su sa vama – Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi – povikao je Blaža u euforiji, kao da je želeo da bude siguran da je to zaista istina.

Blaža i Kljunovi u Amerikani/Photo: Bojan Nikolić

Potom je otpevao pesmu “Prljavi Hari”, omaž tom filmskom junaku po kome je dobio svoje umetničko ime, a “Viva la France”, “Nema problema”, “Deca Sunca i Meseca”, “Plima” nizali su se kroz set listu, da bi na red stigao još jedan akcioni junak Holivuda – “James Bond”.

– Večeras slavimo i jednu lepu vest – naš drugar Neša postao je tata po treći put. Sada ima tri sina. Aplauz za Nešu, molim vas. Nemojte ići na veštačku oplodnju, samo zovite Nešu – u svom maniru je Blaža pohvalio drugara Nešu koji je bio u publici.

Blaža i Saki za Headliner pred rođendanski koncert Kljunova: Sve će to da reši Ginko terapija…

Blaža je podsetio fanove na istoriju jugoslovenskog rokenrola i hit “Pomorac sam, majko” Atomskog skloništa, kao i rimejk “Mnogo volim pivo” – posrbljena prerada “Proud Mary” Tine Tarner. Bend se potom “dotakao” i Džonija Štulića i Azre sa “Voljela me nije nijedna” i “Užas je moja furka, uz numeru “Kako gi sakam”, a onda je stigao red na veoma važne goste te noći.

Braća Dragi i Žika Jelić iz YU grupe su zauzeli binu i oduševili punu Amerikanu u duetu sa Blažom u hitu “To je samo rokenrol” i njihovim antologijskim pesmama “Čudna šuma” i “Opasno”.

Žika je u svom prepoznatljivom stilu poželeo publici srećnu Novu 2024. godinu uz želju da bude znatno bolja nego mučna prethodna 2023, dok je Blaži i Kljunovima čestitao 30. rođendan i poručio “neka bude još 30, pa onda neka drugi preuzmu tu priču”.

Blaža i Kljunovi u Amerikani/Photo: Bojan Nikolić

Glumica Ana Franić je sa uvek raspoloženim Blažom otpevala obradu “Čekala sam” Jadranke Stojaković, “Lutku za bal” (Parni valjak) i “Mito bekrijo” Radoslava Graića, sa malom izmenom reči u – “Blažo, bekrijo”.

– Evo ga naš Arigo Saki, on ima majku, ima i ženu, a bio je i u vojsci – kratko je Blaža predstavio gitaristu Aleksandra Karadžića, svoju “desnu ruku” u bendu.

Usledio je set pesama o popularnim ličnostima, od sporta – košarkaša Dejana Bodiroge – “Seks, droga, Bodiroga” preko slavnog fudbalera – “Dule Savić”, do fasciniracije i mladalačke opsesije Pamelom Anderson – “Lepa si, Pamela”.

Repertoar dinamičnih pesama uključio je “Svi za jednog, jedan za sve”, “Alezz, alezz”, “Srbijo/ Sunce tuđeg neba”, “Rijeka”, “Teške boje” (obrada Majki i Gorana Bareta).

Blaža i Kljunovi u Amerikani/Photo: Bojan Nikolić

Blaža je sa drugarima promovisao i najnoviju pesmu “Živela rakija”, što je naišlo na topao prijem ljubitelja njihove muzike, u maniru hita “Mnogo volim pivo”.

Iako je delovalo da je sa novom pesmom zabavni i duhoviti Blaža stigao do samog kraja podužeg koncerta, pevač i lider je rešio da svirka ima produžetke, odnosno da dalje potraje sve do ponoći i otkucavanja pravoslavne Nove godine.

Blaža: Snimam stare pesme Filskulturnog laneta, hoću da slamam ženska srca, da mi na binu bacaju plišane mede i delove garderobe…

Tako je bend neplanirano, van set liste, odsvirao još pet pesama, sve redom obrade – “Jedina” (Idoli), “Bos ili hadžija” (Zabranjeno pušenje), “Lela Vranjanka” Staniše Stošića, “Frida” (Psihomodo pop) i “Lutka sa naslovne strane” (Riblja čorba).

– Srećna vam Nova godina, dragi ljudi. Želim da nam bude mnogo bolja od ove prošle koja je zaista bila užasna, ružna i mučna. Želim vam samo puno zdravlja – istakao je Blaža i zahvalio se publici što je u tako velikom broju došla na njihov koncert.

Blaža i Kljunovi u Amerikani/Photo: Bojan Nikolić

Koncert je sniman sa više kamera, pa se očekuje video i audio live izdanje tokom ove godine.

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime