BJORK OPTUŽILA FILMSKU LEGENDU: Lars von Trir i njegova ekipa su me seksualno zlostavljali

0
220
Oglasi
Bjork, Dancer in the Dark/Promo
Bjork, Dancer in the Dark/Promo

Holivud ovih dana potresa najveći seks skandal u istoriji. Brojne holivudske glumice, među kojima su i Ešli Džad, Patriša Arket, Amber Tamblin, Olivija Mun, Lena Danam, Bri Larson… progovorile su o seksualnom uznemiravanju koje su doživele od strane producenta Harvija Vajnstajna. Osim njih, jedan od najmoćnijih ljudi u Holivudu, godinama je zastrašivao i ucenjivao i ostale radnice u filmskoj industriji.

U medijima se sada gotovo svakodnevno pojavljuju priče o njegovoj dosad javnosti nepoznatoj strani. Navodno je reč samo o vrhu ledenog brega, a vreme će pokazati šta se to sve godinama zataškavalo. O iskustvu koje je doživela u filmskoj industriji na Facebooku je progovorila i Bjork, islandska pevačica prepoznatljivog glasa.

Ali ona se nije obrušila na Vajnstajna niti je spomenula ime osobe o kojoj priča, ali pošto se pojavila samo u jednom filmu, a to je “Dancer in the Dark” iz 2000. godine, koji je režirao Lars von Trir, najverojatnije je da govori o njemu.

– Inspirisana brojnim slavnim ženama koje su progovorile o seksualnom uznemiravanju, odlučila sam da ispričam o svom iskustvu s danskim rediteljem – započela je Bjork svoj post na društvenoj mreži.

Dodala je da joj je, čim je ušla u glumačke vode, bilo jasno da su poniženje i njena uloga žene kao slabijeg bića norma u tom svetu. Tvrdi da je seksualno zlostavljanje podsticao reditelj i desetine članova filmske ekipe.

Lars von Trir/Photo: facebook@Lars.von.Trier
Lars von Trir/Photo: facebook@Lars.von.Trier

Kad god sam gae odbila, kažnjavao me i pred svojim timom stvarao utisak kao da sam ja ta koja je problematična. Ali skupila sam snage i shvatila da nemam šta da izgubim ako napustim taj svet. Otišla sam i godinama se oporavljala. Brine me samo da se druge glumice nisu oporavile od onoga što su prošle s njim – piše Bjork.

Tokom snimanja filma “Dancer in the Dark” pevačica i von Trier često su se sukobljavali na setu, ali uprkos problematičnim odnosima, film je dobio Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Kanu.

– Nadam se da će ova moja izjava podržati sve glumce i glumice koji su prošli kroz nešto slično. Zaustavimo ovo, promenimo svet – poručila je Bjork za kraj.

U intervjuu za časopis GQ von Trir je otkrio da je Bjork pisala Nikol Kidman i savetovala joj da ne prihvati ulogu u njegovom filmu “Dogville”. Nikol je nije poslušala.

HL/Izvor: 100posto.hr

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime