Bio jednom jedan fantom slobode… Evo kako je, pre tačno 40 godina, nastao najbolji “live” album u bivšoj Jugoslaviji

0
316
Oglasi
Ravno do dna, cover
Ravno do dna, cover

Dana 21. oktobra 1981. godine je koncert Azre u zagrebačkom klubu Kulušić snimljen za trostruki živi album “Ravno do dna”. Naime, u periodu od 19. do 25. oktobra 1981. Azra je odsvirala sedam uzastopnih, rasprodatih koncerata. Iako je planirano da to bude Azrin veliki koncert u Domu sportova, na kraju je ipak odlučeno da se održi serija nastupa u Kulušiću.

Koncerte je odsvirala prva i najpoznatija postava Azre u kojoj su pored Branimira Štulića, svirali Mišo Hrnjak i Boris Leiner. I dan danas mnogi smatraju da je “Ravno do dna” najbolji  “živi” album u dosadašnjoj istoriji popularne rock muzike koja se svirala na području bivše Jugoslavije.

PRAVA AZRA KONAČNO I NA NETU… JOHNNY ŠTULIĆ NA YOUTUBEU KONAČNO OBJAVIO KOMPLETAN ALBUM “FILIGRANSKI PLOČNICI”

Producent albuma Siniša Škarica je zapisao:

“Za sve Nevjerne Tome, neka ponovno preslušaju taj, rekao bih, gigantski ugriz hrvatskog rocka i uvjere se koliko je plemenita patosa, snage i autentičnog rokerskog bilo u gorljivom glasu i frenetičnoj gitari Branimira Johnnyja Štulića, baš u onomu što su mu neki ozbiljno osporavali. Naravno, s Leinerom i Hrnjakom kao partnerima, skoro bez mana. Johnnyjeva gitara bila je zapravo i čvrsto vezivno tkivo za Borisov eksplozivni backbeat i Mišin melodični bas, čija je linija u minimalističnom triju često imala i istaknutu ulogu kontrapunkta ili lida. Dakle, na neki način vraćajući se na početak, “Ravno do dna” je svjedočanstvo o perfektnom koncertnom trenutku benda kojemu na putu do savršenog kraja, osim publike što je disala s njegovim imenom, više ništa nije trebalo”.

HL/Izvor: nacional.hr

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime