BIO JE PRAVI BOND, DŽEJMS BOND… Tihi odlazak humanog viteza Rodžera Mura

0
396
Oglasi
Rodžer Mur/Photo: Promo
Rodžer Mur/Photo: Promo

Slavni britanski glumac, ser Rodžer Mur, preminuo je u Švajcarskoj nakon kraće bitke sa rakom, objavila je danas njegova porodica. Imao je 89 godina.

Junak brojnih filmova i serija, glumačko ime je napravio pre nego što je zaigrao tajnog agenta 007.

Rodžer Mur, koji je preminuo danas u Švajcarskoj, rođen je u porodici siromašnog londonskog policajca 1927. godine.

Rodžer Mur/Photo: Promo
Rodžer Mur/Photo: Promo

Pohađao je umetničku školu, koju je napustio sa 16 godina, kada se zaposlio u jednom londonskom studiju specijalizovanom za animaciju. Upisao je Kraljevsku akademiju dramskih umetnosti, ali je zbog nedostatka novca napustio poslije tri semestra.

Krajem Drugog svetskog rata bio je regrutovan u intendantske jedinice britanske armije, u kojima je ostao do 1946. godine služeći i u Nemačkoj.

Popularnost u Velikoj Britaniji stekao je u televizijskim serijama iz šezdesetih godina prošlog veka, “Svetac” (The Saint) i “The Persuaders”.

Tajnog agenta 007 prvi put je zaigrao u filmu “Živi i pusti druge da umru”, 1973. godine. U ulozi svog života ostao je sve do 1985, kao glumac sa najviše uloga u filmovima serijala o Džejmsu Bondu.

Mur je lik Bonda poveo u nešto drugačijem pravcu od svog prethodnika Šona Konerija. Unio je više humora u lik i ostao zapamćen po uzdignutoj obrvi, iako je humor njegovog agenta 007 umeo da bude i okrutan.
[infobox title=’Svi Rodžerovi 007′]

Džejmsa Bonda igrao je i filmovima: “Čovek sa zlatnim pištoljem” (The Man With The Golden Gun) iz 1974, “Špijun koji me je voleo” (The Spy Who Loved) iz 1977, “Operacija Svemir” (Moonraker) iz 1979, “Samo za tvoje oči” (For Your Eyes Only) 1981. i “Oktopusi” (Octopussy) 1985. godine.[/infobox]

Murov Bond je bio uglađeniji i veštiji, a on sam je ostao upamćen kao glumac koji je utemeljio Bonda kao lik tajnog agenta sposobnog da se iz svake nepredvidive i opasne situacije izvuče sa lakoćom.

Domaća publika ga pamti i po akciono-avanturističkom spektaklu iz 1978. godine “Divlje guske” (The Wild Geese).

Rodžer Mur je ostao upamćen i po svom humanitarnom radu, zbog koga je 1991. godine proglašen za ambasadora dobre volje Ujedinjenih nacija.

Zbog humanitarnog rada kraljica Elizabeta II odlikovala ga je 1999, a titulu viteza Britanske imperije dobio je 2003. godine.

HL

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime