Bindžujete redovno svoje omiljene serije? Evo zašto to nije baš pametno…

0
310
Oglasi
Televizija, gledanje televizije/Photo: freepik
Televizija, gledanje televizije/Photo: freepik

Iako verovatno niko nikada i nije pomislio da bi maratonsko gledanje serija moglo biti bilo šta drugo osim štetno, pojavila se studija koja dokazuje da je gledanje više od četiri sata TV sadržaja dnevno stvarno štetno za zdravlje i povećava mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka koji mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema ili čak smrti.

Stanje poznato kao tromboembolizam izazivaju krvni ugrušci koji se formiraju u venama, a najčešći oblik je duboka venska tromboza koja izaziva oticanje i bol iako mnogi ni ne osete simptome. Te blokade mogu da oštete vene, pogotovo ako se ne tretiraju na vreme, a to može dovesti do komplikacija kao što su hronična bol, oticanje i čirevi. Ako se dogodi da se odvoje i začepe, arterije u plućima mogu da izazovu komplikacije opasne za život.

ENTONI HOPKINS BINDŽOVAO “BREAKING BAD”, PA NAPISAO NEVEROVATNO PISMO GLAVNOM GLUMCU…

Televizija, gledanje televizije/Photo: freepik
Televizija, gledanje televizije/Photo: freepik

Zat nije iznenađenje ni ako ste “pacijent” koji provede 10 sati pred TV-om, gledajući celu sezonu neke serije. Tokom istraživanja analizirano je oko 130.000 učesnika starijih od 40 godina kojima nije dijagnostifikovana tromboza na početku istraživanja. Zdravlje im je praćeno tokom nekoliko godina (ponekad i 20), a odgovarali su i na pitanja vezana za životne navike, između ostalog i za gledanje TV-a.

SADA IMATE VREMENA ZA TO… PROŠETAJTE KROZ NAJVEĆE SVETSKE MUZEJE – IZ SVOJE FOTELJE

Više od 1.000 osoba završilo je s dijagnozom duboke venske tromboze u jednom trenutku istraživanja. Oni koji se uklapaju u kriterij dužeg gledanja su oni koji su proveli tri ili više sata dnevno gledajući TV i kod njih je ustanovljena 35% veća šansa da razviju trombozu od onih koji TV gledaju retko.

Iako veza između gledanja TV-a i stvaranja ugrušaka može da postoji i kod onih koji se bave sportom, to ne znači da aktivnost ne pomaže. Redovne vežbe svakako smanjuju rizik, a onima koji duže gledaju TV u jednom položaju preporučuju se kraće pauze i da ustanu i istegnu se svakih 30 minuta.

Dakle, kad sledeći put rešite da provedete ceo vikend u krevetu uz svoju omiljenu seriju… razmislite još jednom.

Ova je, na primer, odlična a nije predugačka 🙂

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime