Bez Morisona ne bi bilo kultnog benda, ali da li bi ga bilo bez ovog momka…? 10 hitova The Doors s prepoznatljivim pečatom Reja Manzareka

0
331
Oglasi
Rej Manzarek/Photo: facebook
Rej Manzarek/Photo: facebook

Ako je Džimi Hendriks inspirisao mlade širom sveta da počnu da uče da sviraju gitaru, Rejy Manzarek je zasigurno odigrao istu ulogu kada je reč o ljubavi prema klaviru i/ili klavijaturama.

Najpoznatiji kao klavijaturista grupe The Doors, muzičar, kompozitor i producent Rejmond Danijel Manzarek Jr. bavio se i režiranjem filmova i pisanjem knjiga. Rođen je 12. februara 1939. godine pa se povodom dana kada bi slavio rođendan prisećamo njegovog delovanja.

MR. MOJO RISIN… BUBNJAR LEGENDARNIH THE DOORS OTKRIO KAKO JE OVAJ STIH ZAVRŠIO U PESMI “L.A. WOMAN” I ŠTA ZAPRAVO ZNAČI

Uz ime The Doors automatski pomislimo na harizmatičnog, tajanstvenog i – neponovljivog – DžimaMorisona. Iako je znao kako da privuče pažnju i pisao poetične tekstove koji odzvanjaju i danas, ime The Doors nikako ne treba povezivati samo s Morisonovom pojavom.

Uz gitaristu Robieja Krigera i bubnjara Džona Densmura koji su značajno doprinosili bendu, kreativno se ipak najviše isticao upravo Rej Manzarek. Štaviše, većina pesama The Doorsa najviše se pamti upravo po njegovim maestralnim i upečatljivim temama odsviranim na klavijaturama.

Od samog početka, kada je s Morisonom osnovao bend i postavio prve muzičke temelje benda, pa dalje tokom cele – kratke ali intenzivne – karijere grupe The Doors, Manzarek je svojom atmosferičnom kombinacijom jazza, rocka i  klasike činio instrumentalnu “kičmu” benda.

Doprinosio je aranžmanima pesama, pevao prateće vokale, a ponekad bi na koncertu preuzeo i ulogu pevača – najčešće u obradama koje su voleli da sviraju, a ponekad i situacijama kad bi se Morison “izgubio”. Uzmemo li u obzir da, na iznenađenje mnogih, The Doors nisu imali basistu i da je Manzarek svojim klavijaturama nadoknađivao ritmične bass deonice sasvim je jasna njegova višestruka uloga u bendu.

The Doors/Photo: Wikipedia.org
The Doors/Photo: Wikipedia.org

Manzarek je, muzički, verovatno bio najvažniji član benda, a uz specifičnog  Morisona kao predvodnika i (uglavnom) dubokoumnog tekstopisca kao i sjajne muzičare oko sebe kockice su se poklopile pa su The Doors postali jedno od najvećih imena u muzičkoj istoriji.

Često proglašavan jednim od najboljih i najcenjenijih klavijaturista ikad kao muzičar je ostao aktivan sve do smrti, 2013. godine. Svoje prste – kako na klavijaturama tako i u (ko)autorstvu – Manzarek je imao u svim najpoznatijim hitovima The Doorsa:

“Break On Through (To the Other Side)”

“Light My Fire”

 “Hello, I Love You”

 

 “People Are Strange”

 

 “Love Me Two Times”

 

 “The Crystal Ship”

 

 “Touch Me”

 

 “Back Door Man”

 

 “Soul Kitchen”

 

 “Riders on the Storm”

 

HL/Izvor: mixer.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime