Beogradski festival evropske književnosti od 6. do 8. juna u Domu omladine Beograda

0
265
Knjige/Photo: Freepik
Oglasi

Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji s Domom omladine Beograda, organizuje 12. Beogradski festival evropske književnosti od 6. do 8. juna, najavili su iz Arhipelaga.

Čitaoce na 12. Beogradskom festivalu evropske književnosti očekuje uzbudljiva i sadržajna književna nedelja.

Srednja škola na Floridi uklonila grafičku verziju knjige “Dnevnik Ane Frank” zbog skaradnih detalja!?

Tokom tri celovečernja književna programa publika će moći da prati čitanja poznatih pisaca, ekskluzivnih gostiju Festivala, kao i dva panela o savremenoj književnosti i kulturi.

Dejan Stojiljković predstavio knjigu “Zvezda nad prazninom”, posvećenu Branku Miljkoviću

Gosti Beogradskog festivala evropske književnosti su jedna od najznačajnijih savremenih slovenačkih književnica Katarina Marinčič, romansijer iz Crne Gore Vladimir Jaćimović čiji je roman Povratak na Zejrek prošle godine privukao veliku pažnju čitalaca i književne kritike, kao i jedan od najznačajnijih savremenih srpskih proznih pisaca Veselin Marković.

Beogradski festival evropske književnosti biće otvoren u utorak 6. juna u 19.30 časova panelom “Književnost i politička korektnost”.

Knjige/Ilustracija: Pexels

U razgovoru o uzrocima zbog kojih je politička korektnost postala tako sna?an izazov savremenoj književnosti, kao i o tome šta uspon političke korektnosti znači za kritičko mišljenje i demokratiju učestvovaće dr Nebojša Vladisavljević, profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, pesnikinja Ana Ristović, pesnik i izdavač Gojko Božović i književna kritičarka Marija Nenezić.

Ludi, ludi ljudi… Ponovo se izdaju sve knjige o Džejmsu Bondu, izbacuju se “rasističke reference”, ali ne samo to…

Pitanje odnosa književnosti i političke korektnosti provlačiće se kao lajtmotiv kroz sve programe ovogodišnjeg izdanja Festivala.

Drugi panel Beogradskog festivala evropske književnosti posvećen je stogodišnjici rođenja velikog italijanskog i evropskog pisca Itala Kalvina.

Učesnici panela “Kalvino klasik za novi milenijum – 100 godina od rođenja Itala Kalvina” su dr Snežana Milinković, profesorka na Filološkom fakultetu u Beogradu, Roberto Ćinkota i Gojko Božović.

Ko su bukstagrameri i kako Instagram utiče na prodaju knjiga…

Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, 12. Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: “Najbolje od svega. Najbolje za sve.”

Beogradski festival evropske književnosti je multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjiga i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom, do panela i drugih događaja.

Beogradski festival evropske književnosti jedan je od najposećenijih književnih događaja u Srbiji.

U Srbiji s interneta bespravno “skinuto” 700.000 pdf i 500.000 audio knjiga, šteta – 2 milijarde dinara

Njegova publika je vrlo raznovrsna u generacijskom pogledu, jer je ciljna grupa mnogo šira od uobičajene publike književnih događaja.

Festival je proteklih godina privukao veliku pažnju javnosti, a njegovi gosti bili su, između ostalog, David Grosman, Havijer Serkas, Peter Esterhazi, Klaudio Magris, Florans Noavil, Ingo Šulce, Goce Smilevski, Fiona Sampson, Aris Fioretos, Terezija Mora, Drago Jančar, Dževad Karahasan, Jani Virk, Peter Salmon, Hatidže Akin, Rej Robertson, Barbi Marković, Venko Andonovski, Tomas Majneke, Branko Čegec i Amir Or. Neki od ovih programa bili su najposećeniji književni događaji u Beogradu u ovoj deceniji.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime