BEBEK: Da su slušali mene a ne Bregu, Dugme bi još postojalo

0
390
Oglasi
Željko Bebek/Photo: youTube printscreen
Željko Bebek/Photo: youTube printscreen

Željko Bebek, prvi pevač kultne jugoslovenske grupe Bijelo dugme, koji je 10 godina karijere proveo u ovom bendu, rekao je u emisiji “15 minuta” Južnih vesti, da bi slavni bend i dalje bio na pozornici i da mu nikad ne bi bilo kraja, da članovi nisu “stali na stranu” Gorana Bregovića.

Bebek je emisiji Južnih vesti stakao je da je Bijelo dugme postavilo neke nove standarde kada se pojavilo i da ga je to razlikovalo od svih tadašnjih bendova.

Pristup odevanju, izbor pesama, ponašanje pred publikom, to je zaista bio esencijalni rokenrol. Podosta slično mogu se povući paralele sa svetskim atrakcijama iz tog vremena, rekao je Bebek. Jedan od presudnih trenutaka koga se seća je ponuda Jugotona da izaberu sudio u svetu u kome će snimati album, jer su oni u Jugoslaviji u to vreme, kako kaže, bili “mizerni”.

– Mi smo izabrali London i tad smo smatrali da kad jedna diskografija prizna da u zemlji u kojoj živiš ne postoje uslovi za tvoj razvoj i pošalje te u London, već smo tad shvatili, nakon godinu dana, da smo napravili veliku stvar. A onda, nakon drugog albuma, bilo je sasvim jasno 1976. godine da je velika zvezda ostvarena u vidu Bijelog dugmeta, da su svi članovi benda pojedinačno zvezde, da publika u to vreme zna ko šta svira, ko šta peva i to je bio jedan trenutak ispunjenja snova, ispunjenje nečega što si video samo u mašti – ističe prvi pevač legendarnog benda.

Ipak, on je Bijelo gudme napustio već 1984. godine, a više puta je govorio o tome da su neki od razloga bili politika, novac, izvođenje pesme na albanskom u pogrešnom trenutku, ali i Goran Bregović.

Da je u tom trenutku prevagnuo Bebek, a ne Brega, kaže, bilo bi sve potpuno drugačije. – Mislim da bi i dalje postojalo veliko Bijelo dugme kao što je bilo sedamdesetih godina, da nikad ne bi bilo kraja Bijelom dugmetu i da bi i danas na pozornici imali formulu u onom sastavu u kome smo i bili – objašnjava Bebek.

HL/Izvor: juznevesti.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime