BANKROT, MAMA… Ovih 7 rokera zaradili su milione, a onda su pukli kao zvečke

0
372
Gitara, uli;čni svirač/Shutterstock
Oglasi

Ne kaže se bez razloga da pare ne mogu da kupe sreću. Ali, zamislite da ste zaradili milione, a onda ih u jednom trenutku izgubite. E, pa ovih 7 rokera nisu morali da zamišljaju. Oni su to osetili na svojoj koži.

I dok su motivi zbog kojih su zagazili u muzičke vode manje-više nebitni, oni su uspeli da zarade pravo bogatstvo, ali i da ga izgube.

1.Ket Pauer

Ket Pauer/ Photo: Facebook @catpowersun
Ket Pauer/ Photo: Facebook @catpowersun


Ket Pauer (Čen Maršal) je morala da proglasi bankrot dok je snimala svoj poslednji album, na kojem je počela da radi još 2006. godine.

– Upala sam u depresiju i čitavih osam meseci nisam radila na albumu – rekla je Maršalova za list GQ 2012. godine i dodala – Kada sam opet dobila inspiraciju da radim nisam imala više para. Zato sam se zadužila u banci. Od tih para sam kupila novu opremu i iznajmila kuću u Malibuu, gde sam napisala nove pesme.

2. Pit Doerti

Pit Doerti/ Photo: Instagram @pitdoerti
Pit Doerti/ Photo: Instagram @pitdoerti

Godine drogiranja i razvlačenja po sudovima su dovele nekadašnjeg frontmena benda Libertines do ivice egzistencije. Prema pričama on je bio u toliko lošoj situaciji da je pristajao da svira za neku siću po barovima, kako bi imao da plati barem kiriju za podrum u kojem je živeo.

Međutim, njegovi finansijski problemi, na njegovu sreću, nisu dugo potrajali, jer se bend ponovo okupio na leto 2010. godine da bi nastupao na dva muzička festivala, od kojih je Doerti zaradio preko 2 miliona dolara.

3. Goo Goo Dolls

Goo Goo Dolls/ Photo: Facebook @googoodolls
Goo Goo Dolls/ Photo: Facebook @googoodolls


Ovi rokeri su bili žrtve jednog od vodećih pravila u muzičkoj industriji: “Pojedi ili ćeš biti pojeden“. Iako su sredinom devedesetih pod pokroviteljstvom kuće Warner Bros. prodali preko 2 miliona primeraka albuma, zahvaljujući sumnjivom ugovoru koji su imali sa tom kućom bili su do guše u dugovima.

Izgleda da im nije bilo dovoljno što su se jednom opekli, pa su 1998. ponovo potisali ugovor s tom kućom za platinumsko izdanje albuma ’’Dizzy Up the Girl“, od čije prodaje nisu dobili ni penija, dok nisu pritisli izdavačku kuću, koja im je tek posle nekoliko godina isplatila zaradu.

4. MC5

MC57 Photo: wikipedia.org
MC57 Photo: wikipedia.org


Predvođeni nekadašnjim članom kolektiva White Panter Party, Džonom Sinklerom, članovi benda MC5 nikada nisu bili željni slave i bogatstva. Međutim, izgleda da je slepa vera u ideale njihovog frontmena upravo ono što ih je dovelo do prosjačkog štapa.

Početkom sedamdesetih u medijima se pisalo da su dugovi benda preko 80.000 dolara i da je zbog toga Sinkler bio primoran da proglasi bankrot. Kao razloge za to naveo je unutrašnje konflinkte među članovima, njihovu zavisnost od droge, lošu reklamu i veoma loše kritike.

5. Leonard Koen

Leonard Koen/ Photo: Facebook @leonardcohen
Leonard Koen/ Photo: Facebook @leonardcohen


Iako važi za rokenrol ikonu Koen se u jednom trenutku našao na ivici bankrota. Kada se posle 15 godina pauze 1998. godine vratio u studio i na binu, a nije imao ništa novo da pruži svojoj publici. Osim toga, godinama je sarađivao sa menadžerkom Keli Linč od koje nije imao ni koristi ni cifru na računu kojom bi mogao da se pohvali.

Keon je ubrzo tužio svoju bivšu medžerku. Po presudi, Keli je morala da mu plati odštetu u iznosu od 9.5 miliona dolara, ali to nikada nije uradila. I tako se Koen našao pred bakrotom 2008. godine pa je bio primoran da krene na prvu svetsku turneju posle skoro dve decenije pauze.

6. Roki Erikson

Roki Erikson/ Photo: rockyericksonTM
Roki Erikson/ Photo: rockyericksonTM


Frontmen benda 13th Floor Elevators, Roki Erikson rizikovao je da bude kažnjen sa 10 godina zatvora zbog džointa koji mu je policija pronašla. Međutim, tu kaznu je uspeo da zameni boravkom u ustanovi za mentalne bolesnike, jer se na sudu izjasinio kao mentalno nestabilna osoba koja nije sposobna da robija u zatvoru.

Do trenutka kada je odlslužio svoju kaznu loše vođenje njegovih finansija od strane osoba kojima je poverio taj posao dovelo ga je do prosjačkog štapa. Roki je odmah počeo da radi kako bi povratio barem deo bogatstva. Uspeo da se izvuče iz finsansijske krize uz pomoć vernih fanova koji su ga čekali da odsluži kaznu.

7. Kortni Lav

Kortni Lav/ Photo: Instagram @courtneylove
Kortni Lav/ Photo: Instagram @courtneylove


Udovica pokojnog Kurta Kobejna, Kortni Lav je bila u toliko lošoj finansijskoj situaciji, da je 2010. godine morala da ošteti ćerkin fond za čak 2.75 miliona dolara, kako njih dve ne bi završile kao beskućnice.

Kortni je tvrdila da je investitor Bernard Medof sa kojim je sarađivala ukrao čak 530 miliona dolara nasledstva koje joj je muž ostavio.

– Nikada nisam videla takvu pohlepu i niske moralne vrednosti – rekla je njena advokatica u toku sudskog procesa.

I.N./ Izvor: diffuser.fm

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime