Arsenal fest (dan treći): Šareno kao… Šumadija – počelo violinom, završilo “dubiozno”

0
309
Dubioza kolektiv Arsenal fest dan 3/Photo: Live production
Oglasi

Treće večeri Arsenal festa 13 u Kragujevcu na hiljade posetilaca ponovo je ispunilo prostor Kneževog arsenala i od okupljanja još po dnevnoj svetlosti pa sve do sitnih sati uživalo u stilski do sada najraznivrsnijem programu.

Arsenal fest (dan prvi): Zbog čega su srpske klinke naučile hrvatski, slovenački i pančevački…

Arsenal fest (dan drugi): Prštale gitare, Vlatko zagrejao, Clutch i The Cult razvalili, a na kraju – ŠČ

Već je virtuoz na violini Nemanja Radulović sa mnogočlanim orkestrom Double Sense nastupio pred nesvakidašnje velikim brojem ljudi još u sumrak.

Arsenal fest dan 3/Photo: Live production

Međunarodno priznati muzičar je u srcu Šumadije po ko zna koji put potvrdio svoju reputaciju, a u fokusu su bile numere sa albuma “Roots” koji promoviše na aktuelnoj turneji. Posveta velikanu Aleksandru Šišiću, pa “Makedonsko devojče”, zvuci čardaša… Svaka nova virtuoznost mamila je sve glasnije ovacije upućene zadovoljnom i zahvalnom muzičaru, pa je na oduševljenje publike, upriličen i bis.

Potpuno drugačiju energiju doneo je Beogradski sindikat koji deluje u periodima, ali konstantno održava staru i pridodaje joj novu vojsku obožavalaca. U pravom smislu, jer se u Kragujevcu kao po komandi iz svih grla uglas pevalo “Ja u životu imam sve”, “Za sve moje ljude”, “Sistem te laže” ali i uvodnu “Neka svako zna” sa novog albuma “Sindikalno proleće”.

Nisu “sindikalci” skrivali zadovoljstvo što su, posle sedam godina ponovo na Arsenalu, te rekoše “Jako je važno da Kragujevac ima ovakav festival”. “Balada disidenta” grla “cepa” svuda, ne samo u Beogradu, a uz “Pravo kroz vetar” mobilni telefoni i upaljači su osvetlili ceo Arsenal.

Rokenrol, dominantan veče ranije, ovoga puta je doneo Smak plus. Klasike večnog Smaka na svoj način su izneli potomci članova originalne postave, predvođenai Jovanom Pantićem koji već ima zavidno iskustvo stečeno kroz nastupe sa Smakom.

Bez mnogo priče, nizale su se “Kad spavaš sam”, “Šumadijski bluz”, “Profesor”… Postava koja je nastala pod patronatom Radomira Mihailovića Točka i ostalih “smakovaca” odmah je zadobila simpatije kragujevačke publike. Našlo se mesta i za novu numeru ali je završnica bila rezervisana za klasike ovdašnjeg rokenrola, “Crnu damu”, “Daire” i “Satelit”.

Arsenal fest dan 3/Photo: Live production

Uz odu rakiji koja, kako kaže pesma, povezuje ljude, Dubioza Kolektiv, veterani Arsenala, počeli su još jedan nastup za pamćenje. Sve im je išlo na ruku – toplija noć u odnosu na prethodne, neradan dan sutradan, te je prostor ispred Maina ostao dupke pun daleko iza ponoći. A to je onda zicer za Dubiozu da u momentu nastane žurka. Skakalo se, veselilo, pevalo dok su se nizale “USA”, “Volio BiH”, “Eurosong”…

Ništa manje raznovrsno nije bilo ni ba Garden Stageu gde su nastupali Darkshines, Artan Lili, Kendi, Bojana Vunturišević, Seun Kuti, Marko Luis…

Za efektnu završnicu Arsenal festa 13 će se večeras pobrinuti Gibonni, Parov Stelar, DJ Pendulum set, Kolja i Grobovlasnici, Atheist Rap…

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime