Anadolska rok ikona Gaye Su Akyol premijerno u Srbiji ovog petka…

0
116
Gaye Su Akyol/Photo. Hangtime Afency promo
Oglasi

Anadolska rok ikona Gaye su Akyol nastupiće po prvi put u Beogradu u petak 16. februara u Dorćol Platzu. Ova svestrana umetnica i aktivistkinja sa sobom će doneti doneti zvuk psihodelije, anatolijskog roka i turske klasične i tradicionalne muzike.

Gaye Su Akyol je kantautorka, slikarka i antropološkinja rođena 1985. u Istanbulu. Pre nego je započela solo karijeru bila je u bendovima Mai, Toz Ve Toz i Seni Görmem İmkansız. Godine 2014. izdala je album prvenac “Develerle Yaşıyorum (I’m Living With Camels)”, a u realizaciji joj je tad pomogao tročlani bend Bubituzak.

U svom muzičkom izrazu Gaye meša tradicionalne turske melodije i njihove tipične strukture s elementima psihodelije, surf roka i grandža. Naravno, sve to uz njen hipnotički vokal i prstohvat nekonvencionalne teatralnosti koja svakako ide uz njen lik i delo. Kao glavne uzore navodi tursku klasičnu muziku koju je slušala uz svoju majku, a zatim Nirvanu i Kurta Cobaina.

Gaye Su Akyol/Photo. Hangtime Afency promo

Muzika koju stvara Gaye Su Akyol primećena je i od strane najpoznatije world music izdavačke kuće Glitterbeat koja joj je izdala poslednja tri albuma, uključujući i najaktuelniji “Anadolu Ejderi (Anatolian Dragon)” koji će ovom prilikom promovisati u Dorćol Platzu.

Vrlo uticajni časopis Songlines proglasio ju je izvođačem godine za 2019, dok je prošlu godinu zaokružila nastupom na KEXP-u. Ističe se i svojim aktivističkim angažmanom, posebno pomerajući norme i veća prava za LGBT zajednicu i žene u Turskoj. Dan kasnije nastupice i u zagrebačkoj Močvari, takođe u organizaciji Hangtime Agency.

Ograničen kontingent ulaznica za Dorćol Platz po promo ceni od 2.600 dinara može se kupiti putem Gigstixa, dok će na ulazu cena biti 3.000 dinara.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime