Anadolijska rock “zmajica” Gaye Su Akyol prvi put u Srbiji…

0
166
Gaye Su Akyol, screenshot YouTube
Oglasi

Gaye Su Akyol premijerno dolazi u Srbiju. Ova svestrana umetnica i aktivistkinja nastupiće 16. februara u Dorćol Platzu i sa sobom doneti oveći džak psihodelije, anadolijskog roka i turske klasične i tradicionalne muzike.

Gaye Su Akyol je kantautorka, slikarka i antropološkinja rođena 1985. u Istanbulu. Pre nego je započela solo karijeru bila je u bendovima Mai, Toz Ve Toz i Seni Görmem İmkansız. Godine 2014. izdala je album prvenac “Develerle Yaşıyorum (I’m Living With Camels)”, a u realizaciji joj je tad pomogao tročlani bend Bubituzak.

Gaye Su Akyol/Photo: Evgenii Salganik, wikipedia.org

Ona u svom izrazu meša tradicionalne turske melodije i njihove tipične strukture s elementima psihodelije, surf rock i grungea. Naravno, sve to uz njen hipnotički vokal i prstohvat nekonvencionalne teatralnosti koja svakako ide uz njen lik i delo. Kao glavne uzore navodi tursku klasičnu muziku koju je slušala uz svoju majku, a zatim Nirvanu i Kurta Cobaina.

Muzika koju stvara Gaye Su Akyol primećena je i od najpoznatije world music izdavačke kuće Glitterbeat koja joj je izdala poslednja tri albuma, uključujući i najaktuelniji Anadolu Ejderi (“Anatolian Dragon”) koji će ovom prilikom promovisati u Dorćol Platzu. Vrlo uticajni časopis Songlines proglasio je izvođačem godine za 2019., dok je prošlu godinu zakucala nastupom na KEXP-u. Ističe se i svojim aktivističkim angažmanom, posebno pomerajuci norme i veća prava za LGBT zajednicu i žene u Turskoj.

Early bird ulaznice po ceni od 2.200 dinara mogu se kupiti putem Gigstixa, a nakon toga će im pretprodajna cena biti 2.600 dinara.

Dan kasnije nastupice i u zagrebačkoj Močvari, takođe u organizaciji Hangtime Agency.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime