Aleksandar Gatalica: Ne želim da učestvujem u takmičenju za NIN-ovu nagradu

0
219
aleksandar Gatalica/Photo: YouTube printscreen
Oglasi

Pisac Aleksandar Gatalica saopštio je danas da sa svojim novim romanom “Dvadeset peti sat” neće učestvovati u trci za ovogodišnju NIN-ovu nagradu.

Ne pristupam takmičenju za NIN-ovu nagradu sa novim romanom “Dvadeset peti sat”. Ovo je moj deveti roman. Sa svakim od prethodnih osam bio sam u konkurenciji za ovu nagradu, još od 1995. godine. Dva puta sam bio u najužem izboru, 1995. i 2008. godine, a roman Veliki rat dobio je NIN-ovu nagradu 2013. godine.

Ovaj sastav NIN-ovog žirija u više navrata ocenio sam kao nekompetentan, te ne vidim mogućnost da svoj novi roman “Dvadeset peti sat” ponudim na čitanje u ovim uslovima. Nadam se boljim vremenima za srpsku književnost i za NIN-ovu nagradu.

Nadam se da će roman “Dvadeset peti sat” naći svoje čitaoce i bez preporuke ove nagrade – izjavio je Aleksandar Gatalica, cenjeni srpski pisac i književnik.

Grupa uglednih srpskih pisaca odlučila da bojkotuje NIN-ovu nagradu… Svoje razloge otkrili su u otvorenom pismu javnosti

Da podsetimo, ooči objavljivanja dobitnika NIN-ove nagrade 2020. godine grupa od 18 pisaca javno je pozvala svoje izdavače da više ne prijavljuju njihova dela za nagradu navodeći da je “izgubila smisao”, jer o njoj ne odlučuju kritičari koji sistemski prate savremeni domaći roman već “nekompetentni ljudi, za koje nije jasno po kom merilu su birani”.

U pismu koje su, između ostalih, potpisali Emir Kusturica, Vladimir Tabašević, Muharem Bazdulj i Dejan Stojiljković navedeno je da je prošlogodišnji uži izbor romana uglavnom predstavljao “tragikomičan pokušaj da se poetička proizvoljnost promoviše kao idejni pluralizam, jalova politička korektnost kao slobodoumlje, a da se provincijalna, kolonijalna svest proglasi kosmopolitizmom”.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime