Ako ste umorni od loših vesti poslušajte “U reggaeu je spas”, novi singl benda Daleka obala

0
298
Oglasi
Daleka obala/ Photo: Promo (Dancing Bear)
Daleka obala/ Photo: Promo (Dancing Bear)

Ako vam je dosta priče o koroni, politike i svih loših vesti u 2020. poslušajte “U reggaeu je spas”, novi singl benda Daleka obala.

Posle bombastične “Od tebe ća”, ovo je drugi singl benda otkako je pojačan novim frontmenom Jakšom Jordesom.

Za muziku i tekst pesme zaslužan je Jadran Vušković, a iza aranžmana stoje Jadran Vušković, Boris Hrepić, Zoran Ukić, Jakša Jordes i producent Leo Anđelković.

Izraz koji najbolje opisuje nastanak pesme je – tiha voda breg roni. Naime, Zoran Ukić podstakao je Jadrana Vuškovića da napravi pesmu za bend.

– Dok smo tako sidili u ateljeu di vježbamo, kažem Jadranu: “Ajde brate, daj i ti napravi neku pismu”, na što je on rekao kako ima jednu, ali da ne zna je li dovoljno dobra za bend – prepričava Ukić.

Pošto mu je Jadran odsvirao pesmu, on je oduševljeno poslao snimak Hrepi. Posle toga nije bilo nikakve dileme, bend se prihvatio posla i snimio “pravu ozbiljnu pesmu s fenomenalnim tekstom” kako ju je nazvao Hrepić.

Daleka obala/ Photo: youtube.com printscreen
Daleka obala/ Photo: youtube.com printscreen

“Glavni krivac” za pesmu, Jadran Vušković kaže kako je tekst nastajao u fazama:
– Prvo sam pisao o okruženju u kojem živimo, o silama koje drmaju svijet normalnog čovjeka. To su prve dvije kitice, a kad se pojavila korona, to je zaokružilo taj crni dio priče.

On dodaje kako mu je bila potrebna svetlija strana priče koja će kontrirati crnilu. Za to mu je pomogao film o Bobu Marliju.

– Iako je imao teško odrastanje, izdigao se u veličinu punu ljudske topline i životnog veselja. Upravo to me inspiriralo – istakao je Vušković koji pesmom želi da poruči kako ljudi koji drmaju ovim svetom nisu ništa značajniji od naših “malih života”.

Daleka obala/ Photo: Promo (Dancing Bear)
Daleka obala/ Photo: Promo (Dancing Bear)

– Bitna poruka pjesme je da se prava, svemirska vrijednost nalazi u onome što se ne može kupiti – u ljubavi i radosti življenja koje simbolizira reggae glazba – zaključuje Vušković.

“U reggaeu je spas” značajna je po tome što savršeno ocrtava ludilo u kojem se nalazimo, nudi odmor od te manije, ali je značajna i po tome što je u bend dovela novog frontmena.

– Hrepa je reka kako bi dobro lega saksofon u pismu i da će zvati Jordesa da ga snimi. Tako je i bilo, iako su na kraju priče Leo i Jordes maknuli saksofon iz pisme, a Jordes je posta novi pivač i frontmen Daleke obale – pojasnio je Zoran.

– Ova situacija zorno pokazuje dušu ovog benda. Dočarava stvarne odnose među nama, pokazuje kako je svakom dana sloboda sviranja i odluke. Riječ “bend” prava je riječ za ove ljude – zaključuje Jakša Jordes.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime